Göteborgs-Posten

Väskor temat i ny konsthall

Nöje: Först ut i den nya konsthalle­n för form och design är en utställnin­g av Louis Vuitton-väskor.

- JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se

Det är lokalen bredvid Stadsbibli­otekets filial på Södra Hamngatan 55 som kommer att rymma nya Galleri Fredstan. I ett samarbete mellan fastighets­bolaget Hufvudstad­en, Göteborg & Co och utställare­n Nordic Exhibition­s planeras en rad kommande utställnin­gar. FÖRST UT ÄR en samling med 180 väskor, koffertar och resetrunka­r från modehuset Louis Vuitton som senast visats i Amsterdam. Samlingen ägs av en svensk familj som under lång tid budat hem väskor som tidigare ägts av bland andra Judy Garland, Ernest Hemingway och Sharon Stone.

– Givetvis är det spännande att väskorna har funnits med när de här personligh­eterna rest över världen, men som vi ser det är det i första hand spännande storytelli­ng. Varje föremål på utställnin­g har sin egen historia och vi vill sätta dem i ett större sammanhang, säger utställnin­gens koordinato­r Stefan Papangelis, tillika vd för Nordic Exhibition­s. BLAND VÄSKORNA PÅ utställnin­gen finns bland annat exemplar som är specialbyg­gda för att rymma ett stort antal skor, en omfattande samling cigarrer eller som har anpassats för att tåla strapatsri­ka expedition­er och safaris. Dessutom kommer besökarna bland annat att få se väskor och koffertar som fanns med ombord på Titanic.

– Besökarna i Amsterdam har varit mycket positiva. Det är övervägand­e kvinnor i alla åldrar som kommit, men även en hel del män. Det gemensamma är att man har ett intresse för mode och design, berättar Stefan Papangelis som menar att det känns självklart att det är Göteborg som är den enda stad i Norden som får utställnin­gen till sig.

– Göteborg är en utpräglad turistoch evenemangs­stad och det här en utställnin­g som berättar om resande i ett brett och även historiskt perspektiv. Samtidigt som Louis Vuitton förstås är ett oerhört starkt varumärke som lockar många.

Utställnin­gen, Legendary Louis

Samlingen ägs av en svensk familj som under lång tid budat hem väskor som tidigare ägts av kända personer

Vuitton Bags & Trunks – The Exhibition, öppnar den 15 mars och pågår till den 19 augusti. Inträdet kommer att vara 150 kronor.

 ??  ??
 ?? Bilder: RICKARD MONEUS ?? SPECIALBYG­GE. Sångerskan Judy Garland hade en specialbyg­gd koffert för att kunna ta med sig sina skor på turné.
Bilder: RICKARD MONEUS SPECIALBYG­GE. Sångerskan Judy Garland hade en specialbyg­gd koffert för att kunna ta med sig sina skor på turné.
 ?? Bild: MATT SAYLES ?? UTAUKTIONE­RAD. Skådespele­rskan Sharon Stones väska finns också med på utställnin­gen.
Bild: MATT SAYLES UTAUKTIONE­RAD. Skådespele­rskan Sharon Stones väska finns också med på utställnin­gen.
 ??  ?? SKÅDESPELE­RSKA. Alicia Vikander är en hängiven Louis Vuitton-bärare. Här på ett event i Paris.
SKÅDESPELE­RSKA. Alicia Vikander är en hängiven Louis Vuitton-bärare. Här på ett event i Paris.
 ??  ?? KÄNDISVÄSK­A. President Franklin D Roosevelts väska visas på utställnin­gen som kommer till Göteborg.
KÄNDISVÄSK­A. President Franklin D Roosevelts väska visas på utställnin­gen som kommer till Göteborg.
 ??  ?? HISTORIA. Väskor som fanns med ombord på Titanic visas också.
HISTORIA. Väskor som fanns med ombord på Titanic visas också.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden