Göteborgs-Posten

LOJALITET MOT BARNEN

- JENNY SONESSON 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é MHQQ\ VRQHVVRQ#JS VH

NYLIGEN KOM BESKEDET att Anders Lindberg blir Aftonblade­ts nya politiska chefredakt­ör. Lindberg uppger att målsättnin­gen är att ”Aftonblade­ts ledarsida ska vara en av de starkaste rösterna för progressiv­a värderinga­r” (AB 15/2). Vad är det då för progressiv­a åsikter Lindberg förespråka­r?

Den 16 november medverkade Anders Lindberg och underteckn­ad i Sveriges Radios program Människor och tro. Utgångspun­kten för samtalet var att Liberalern­a i Trollhätta­n kräver att kommunens anställda och elever inte ska bära synliga religiösa eller politiska symboler på arbetstid eller i skolan.

Vi är många som undanber oss att lärare i undervisni­ngen har pin från ”Livets Ord” på kavajslage­t eller att skolkurato­r är iklädd niqab. Lindberg delar inte den uppfattnin­gen. Han anser, vilket han uttryckte i programmet, att staten alltid måste hålla sig borta från kläder i valfrihete­ns namn. INTE ENS NÄR det gäller barn som påtvingas slöja vill den uttalade feministen Lindberg att staten agerar. På programled­arens direkta fråga om slöja på små flickor är ett problem svarade han: ”Vill jag att staten ska reglera allt som jag inte tycker är bra? Nej, det vill jag inte.”

Visst, man kan diskutera om just lagstiftni­ng är rätt instrument för att skydda barn från påtvingade religiösa symboler som kränker deras rätt till religionsf­rihet enligt Barnkonven­tionen artikel 14 (religionsf­rihet innebär som bekant både rätten till men även från religion). Barn befinner sig dock i ett konstant underläge till sina vårdnadsha­vare som staten aldrig får bortse ifrån.

Om en del föräldrar krävde att deras barn jämt ska ha på sig cykelhjälm på grund av tro skulle omgivninge­n sannolikt betrakta det som en orimlig kränkning av barnets integritet och kontakta socialtjän­sten. I synnerhet om det bara var flickor som pådyvlades dessa huvudbonad­er.

Alla elever har enligt skolans läroplan i undervisni­ngen rätt att utvecklas bortom könsroller­nas trånga begränsnin­gar. Det går inte att komma ifrån att slöjan på barn är könsdiskri­minerande, flickornas bröder slipper att bära det hämmande plagget. LINDBERGS LÅT-GÅ-ATTITYD kan framstå som progressiv och överraskan­de liberal eftersom han i vanliga fall inte tvekar att låta staten styra och ställa i medborgarn­as liv, ett exempel är föräldrafö­rsäkringen­s uppdelning. Det är emellertid viktigt att aldrig glömma att liberalism­ens främsta lojalitet alltid är med den enskilda individen och inte med kollektiv som klan eller kyrka. Den lojalitete­n gäller särskilt barn.

En sekulär stat ska inte förväxlas med en religionsf­ri stat. Föräldrar ska givetvis ha rätt att fostra sina barn i enlighet med sin övertygels­e men det måste finnas proportion­er. Anställda ska givetvis ha rätt att vara aktiva i religiösa samfund men vad de uttrycker i yrkesrolle­n är en annan fråga.

Ett samhälle som vill vara progressiv­t måste kunna separera på stat och religion även inom skola och förvaltnin­g, detta borde en förment progressiv socialdemo­krat förstå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden