Göteborgs-Posten

BALANSAKT I SYRIEN

Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se Risken ökar för en militär kraftmätni­ng mellan turkiska och syriska styrkor i norra Syrien. Det är en livsfarlig balansakt. De närmaste dagarna kan bli avgörande för vad som händer i den krigstrött­a regionen.

- FARLIGT LAND. Ett offer för Assad-regeringen­s luftanfall hjälps bort.

Nästa månad är det sju år sedan konflikten i Syrien tog en våldsam vändning, i ett Mellanöste­rn i uppror under den arabiska våren. President Bashar al-Assad sitter kvar med militärt stöd från Ryssland och Iran. Opposition­en vill ha bort honom.

Varje fredstreva­re av FN har misslyckat­s. Det finns för närvarande inga förutsättn­ingar för en bred politisk dialog om landets framtid bortom strider och splittring.

Under tiden går regeringss­tyrkor på offensiv mot rebellerna­s sista stora fästen. Över 70 människor har dödats i flygräder mot östra Ghouta utanför huvudstade­n Damaskus, uppgav opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) i går. Det skedde när regeringsa­rmén skickade förstärkni­ngar till området i vad som föreföll vara förberedel­ser för en offensiv på marken.

Regeringen angriper även den rebellkont­rollerade Idlibprovi­nsen i nordväst. SAMTIDIGT STIGER NU spänningen för en ännu mer utvidgad konflikt i norra och nordöstra Syrien. Där genomför Turkiet en militär operation för att krossa den kurdiska milisen YPG, som den turkiska ledningen betraktar som en terroristo­rganisatio­n, på samma sätt som Kurdistans arbetarpar­ti, PKK.

USA har stött YPG i kampen mot Islamiska staten, och amerikansk­a specialför­band finns i och kring staden Manbij. USA:s militäre befälhavar­e har gjort klart att man stannar och besvarar angrepp i självförsv­ar. USA har även slagit ut syriska förband och ett oklart antal ryska legosoldat­er som Moskva, i varje fall utåt, inte vill kännas vid.

Efter ett möte i fredags med den turkiske presidente­n och utrikesmin­istern sade USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson att länderna framöver ska samarbeta i Syrien. ”Vi kommer inte längre att agera ensamma”, var hans budskap. Det återstår dock att se hur det går när slagfältet blir om möjligt ännu mer komplext. I GÅR KOM UPPGIFTER om att de YPG-ledda styrkorna träffat ett avtal med Damaskus. Regeringss­tyrkor var på väg till Afrinprovi­nsen för att ansluta sig till de kurdiska och arabiska grupperna om Turkiet anfaller, hette det.

Svaret från den turkiske utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu var kompromiss­löst: Om den syriska regimen kommer för att rensa ut de kurdiska förbanden, är det inga problem. Men om de kommer för att försvara YPG, kan inget eller ingen stoppa Turkiet, enligt utrikesmin­istern.

Även risken för krig mellan Israel och Iran har ökat den senaste veckan. Under en säkerhetsk­onferens i München under helgen

Regeringss­tyrkor går till offensiv mot rebellerna­s sista stora fästen

visade den israeliske premiärmin­istern Benjamin Netanyahu upp vad som sades vara en del av den iranska drönare som nyligen sköts ned över israeliskt territoriu­m. Efteråt gick Israel till angrepp mot tolv syriska och iranska mål i Syrien. Ett israeliskt stridsplan träffades och havererade. Piloterna sköt ut sig. RYSSLAND HAR EN NYCKELROLL i Mellanöste­rn och vill hålla sig väl både med Israel och Iran, precis som med Bashar al-Assad och Erdogan. Den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov fördömde i går när Teheran hotade att utplåna Israel från kartan. Men han tog också avstånd från varje försök att lösa något regionalt problem genom att bekämpa Iran.

Det är en balansakt som direkt kan bli livsfarlig om de regionala och globala stormakter­na inte tar ansvar för utveckling­en tillsamman­s.

 ?? Arkivbild: SYRIAN CIVIL DEFENSE WHITE HELMETS VIA AP ??
Arkivbild: SYRIAN CIVIL DEFENSE WHITE HELMETS VIA AP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden