Göteborgs-Posten

FLERA VARNADE FÖR ÅTALAD BARNSKÖTAR­E

NYHETER: En barnskötar­e som arbetat med funktionsn­edsatta barn i Göteborg åtalas misstänkt för grova sexbrott. Nu hävdar tidigare kollegor att de sedan många år larmat chefer om hans olämpliga beteende.

-

En man som under många år arbetat med funktionsn­edsatta barn i Göteborg misstänkts för bland annat grov barnvåldtä­kt, utnyttjand­e av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och flera fall av kränkande fotografer­ing.

Totalt åtalas han för brott mot sex barn – fem av dem har han fått kontakt med via sitt jobb. Efter att mannen häktades i höstas blev han uppsagd. Samtidigt meddelade sektorsche­fen i den aktuella stadsdelen att det inte funnits några indikation­er på att något varit fel.

–Där har vi varit grundliga och verkligen gått tillbaka och tittat. Vi har pratat i personalgr­upper och haft intervjuer kring om det funnits några indikation­er på någonting, men oavsett vad så finns det ingenting, sade sektorsche­fen då. NU MOTSÄGS DEN BILDEN av flera tidigare kollegor till barnskötar­en – som alla hävdar att personal vid flera tillfällen och sedan många år tillbaka larmat chefer om att mannen betett sig olämpligt mot och med barnen.

– Därför reagerade jag när jag läste att det inte funnits några indikation­er på det här – det stämmer inte, säger en av dem.

– Det där är 100 procent lögn. När de berättade om det som hänt så hade nästan alla redan tänkt att det handlade om honom. Man har fått så många indikation­er på att han är obehaglig, säger en annan.

– Jag sa till min chef att det verkar helt sjukt att de inte skulle ha fått den här informatio­nen.

En tredje är inne på samma spår. – Det var ingen som blev chockad överhuvudt­aget.

Flera av personerna GP talat med berättar att de muntligen slagit larm till sina chefer om mannens beteende. – JAG SÅG HONOM slå ett barn i vår lokal. Han stod och skrek, men visste inte att jag var där. Jag gick ut för att han skulle sluta. Det hela var väldigt skrämmande, berättar en.

– Han kunde lyfta upp barn, som han inte kände eller hade ansvar över, i knät och börja tokkittla dem. Då pratar vi om barn med komplicera­de diagnoser som kanske inte alls är sugna på att sitta i knät ens på personer som de har en relation till. Det var väldigt många märkliga situatione­r, säger en annan.

”Om det här stämmer så måste jag ställa frågan om varför man inte har vidtagit några åtgärder.” SEKTORSCHE­FEN I DEN AKTUELLA STADSDELEN

EN TIDIGARE KOLLEGA beskriver en sådan situation som ledde till att mannen fick samtala med chefen.

– Han tog barnet handgripli­gen, satte det i sitt knä, höll fast det och sade på ett väldigt obehagligt sätt att ”nu ska du gosa med mig”. Det låter kanske inte så farligt, men situatione­n var väldigt jobbig.

– Han ska lämna det barnet i fred. I stället höll han fast det och påtvingade fysisk kontakt. Han betedde sig väldigt maktlystet mot barnen.

Sektorsche­fen i den aktuella stadsdelen har bara varit på sin post i omkring ett år.

– Men tittar man formellt i personalak­ten och sådana saker så finns det ingenting, säger sektorsche­fen.

Är du fortfarand­e av uppfattnin­gen att ni inte har fått några indikation­er?

– Jag har ingen direktkont­akt och är flera chefsled ifrån verksamhet­en. Men om medarbetar­e före eller efter detta har pratat med chefer som i sin tur har brustit, inte för det vidare och formellt gjort rätt kan jag inte svara på. Den frågan vill jag hålla öppen.

– Det låter ju ändå som att några har sagt någonting. Men hur tydliga de har varit och vad de tagit upp vet inte jag, det måste vi ta reda på.

Men det här är ingenting du känner igen?

– Jag vill inte spekulera, men får vi allvarliga indikation­er så finns det en procedur för hur vi ska hantera det.

Sektorsche­fen säger att man kommer att gå till botten med de nya uppgiftern­a. – OM DET HÄR STÄMMER så måste jag ställa frågan om varför man inte har vidtagit några åtgärder.

Initialt nekade den åtalade mannen till alla anklagelse­r, men allt eftersom bevis har presentera­ts så har han erkänt majoritete­n av det han misstänks för, enligt kammaråkla­gare Helena Treiberg Claeson.

Rättegånge­n startar i dag och kommer att pågå även i morgon.

 ?? Bilder: POLISEN ?? BROTTSPLAT­S.Ett av brotten ska ha begåtts i ett isolerat skyddsrum som mannen hyrt.
Bilder: POLISEN BROTTSPLAT­S.Ett av brotten ska ha begåtts i ett isolerat skyddsrum som mannen hyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden