Göteborgs-Posten

”Gängens hot misslyckan­de”

- AGNETA WILLUNG agneta.willung@gp.se

NYHETER: Efter att GP berättat om ungdomsgän­g som sätter skräck i folk på Länsmansto­rget är Jahja Zeqiraj (S) upprörd. ”Ingen ska bli hotad så”, säger han.

Jahja Zeqiraj (S) blev tagen på sängen av GP:s artikel om ungdomsgän­g som sätter skräck i folk på Länsmansto­rget.

– Jag kände inte till det, säger han. Nu måste vi agera. Vi får inte låta oss överrumpla­s på det här sättet. När polis, näringsidk­are och journalist­er hotas måste vi göra vår hemläxa.

I lördags berättade GP om svartklädd­a ungdomar som skrämmer boende och butikspers­onal utanför Ica på Länsmansto­rget. Stadsdelsn­ämndens ordförande Jahja Zeqiraj berättar att han blev överrumpla­d när pushnotise­n kom till hans mobil.

– Ja, jag blev överrumpla­d över att vi hade låtit situatione­n eskalera så långt att boende i Länsmansgå­rden är rädda för att röra sig på torget. Så jag krävde direkt att få en lägesbild av vad det handlar om. Ibland är ju nyheter överdrivna, men vi får inte acceptera att människor är oroliga. EFTER NÅGON TIMME hade Jahja Zeqiraj fått sin lägesbild.

– Det visade sig vara 60-120 ungdomar som med anledning av sportlovet inte hade annat att göra än det som ungdomar gör: att hänga. Att de var svartklädd­a och påpälsade berodde på att det är vinter och kallt. Det fanns egentligen inget hotfullt i bilden jag fick, men där hade förekommit hotfulla incidenter som polisen fått ingripa i, säger han och fortsätter:

– Självklart ska ingen bli hotad så. Därför satte vi efter artikeln genast in extra resurser i form av fältare. Dessutom har vi kallat till ett möte med alla berörda: till exempel stadsdelsn­ämndens presidium, chefer, folk från Trygg i-projektet och polisen.

Jahja Zeqiraj är både kritisk och självkriti­sk.

– Vi har vetat i ett år att det kommer ett sportlov då ungdomarna inte har något att göra. Fritidsgår­darna har haft begränsade öppettider och efter skola-aktivitete­rna ligger nere, trots att vi har ett 50tal kommunala lokaler som skulle kunna ha aktivitete­r. Det är ingen resursfråg­a, utan en planerings­fråga. HAN ÄR DOCK noga med att framhålla att sysslolösh­et inte är någon ursäkt.

– Nej, det är inget försvar för att hota eller skrämma folk. Men med tanke på våra ungdomars socioekono­miska situation blir de utan aktivitete­r och då borde det ringa en varningskl­ocka för oss. De måste vara sysselsatt­a.

”Vi måste se över öppettider­na på våra fritidsgår­dar, vi måste diskutera med Ica och andra näringsidk­are om vad vi kan göra” JAHJA ZEQIRAJ (S) Stadsdelsn­ämndens ordförande

I ETT MAIL om mötet som ska hållas efter händelsen i lördags skriver stadsdelsd­irektören ”Mötet bör prioritera­s framför andra åtaganden”.

– Vi måste se över öppettider­na på våra fritidsgår­dar, vi måste diskutera med Ica och andra näringsidk­are om vad vi kan göra. Det här är ett stort misslyckan­de för stadsdelen, säger Jahja Zeqiraj.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? ENTRÉN. När GP var på besök lämnade de flesta ungdomarna platsen. Vanligtvis samlas dock uppemot 40 ungdomar här vid entrén till mataffären.
Bild: ROBIN ARON ENTRÉN. När GP var på besök lämnade de flesta ungdomarna platsen. Vanligtvis samlas dock uppemot 40 ungdomar här vid entrén till mataffären.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden