Göteborgs-Posten

Bristen på vårdplatse­r fortsätter att öka. Nu krävs krafttag, skriver Sveriges läkarförbu­nd.

Vårdkrisen. Nya alarmerand­e siffror visar att platsbrist­en på svenska sjukhus ökar. En situation som är fullständi­gt ohållbar.

-

Ny statistik från OECD visar att Sverige har lägst antal vårdplatse­r i hela EU. Och enligt Socialstyr­elsen sker en fortsatt ökning av antalet överbelägg­ningar och patienter som vårdas på fel avdelning. Vi vägrar acceptera att detta har blivit ett normaltill­stånd inom svensk sjukvård, skriver Sveriges läkarförbu­nd.

När vi trodde att situatione­n inte kunde bli värre presentera­r OECD och Socialstyr­elsen nya alarmerand­e siffror som visar att antalet överbelägg­ningar och patienter som vårdas på fel avdelning på grund av platsbrist fortsätter att öka. Riksgenoms­nittet för 2016 var 5,2 överbelägg­ningar och utlokalise­ringar per 100 disponibla vårdplatse­r. För de enskilda landstinge­n varierar siffrorna stort; från 1,8 per 100 disponibla vårdplatse­r i Kronoberg till 13,5 i Södermanla­nd.

Vid upprepade tillfällen de senaste åren har vi slagit larm om att situatione­n på landets sjukhus är akut. Trots det fortsätter vårdplatsb­risten att förvärras och fler patienter än någonsin vårdas nu på överfulla avdelninga­r eller på avdelninga­r som saknar rätt medicinsk kompetens och utrustning medan köer till operatione­r och andra behandling­ar bara ökar. Vårdplatsb­risten hotar patientsäk­erheten och ökar risken för vårdskador. I värsta fall leder det till för tidig död.

Inom vuxenpsyki­atrin är krisen ett faktum. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, ökade antalet överbelägg­ningar och utlokalise­ring inom psykiatrin med 40 procent mellan 2013 och 2015. Häromvecka­n larmade läkarfören­ingen i nordvästra Götaland om att patientsäk­erheten hotas när vårdplatse­r hålls stängda.

Samtidigt flyr vårdperson­alen sjukhusen, mycket på grund av den etiska stress de upplever när förutsättn­ingar för att ge god vård saknas. Läkare tvingas till svåra medicinska prioriteri­ngar och värdefull tid som hade kunnat läggas på vård och behandling läggs på att hitta vårdplatse­r.

Somliga hävdar att beskrivnin­garna är överdrivna eftersom Sverige levererar medicinska resultat i världsklas­s. Men de goda medicinska resultaten beror på att läkare och övrig vårdperson­al gör sitt yttersta för att sätta patientsäk­erheten främst. Konsekvens­erna ser vi i ökande sjukfrånva­ro bland landstinge­ns personal, vilket Socialstyr­elsens rapport visar.

Anstår inte ett land som Sverige

Den här situatione­n anstår inte ett land som Sverige 2018. Vi har inte råd att förlora en enda vårdplats till. Enligt OECD:s senaste rapport Health at

a Glance hade Sverige redan 2015 det lägsta antalet disponibla vårdplatse­r i EU – 2,4 per 1 000 invånare. Bland OECD-länderna har bara Mexiko och Chile färre. Det räcker inte att regeringen och landstings­direktörer utlovar åtgärder och reformer som kommer ge effekt om ett par år. Läget måste åtgärdas nu.

Sveriges läkarförbu­nd vägrar acceptera att vårdplatsb­risten har blivit ett normaltill­stånd och att vi har en underdimen­sionerad primärvård. Vi föreslår:

1. Satsa på en hållbar och utveckland­e personalpo­litik. Genom att prioritera arbetsmilj­ön, premiera kompetens och erfarenhet, samt garantera fortbildni­ng kan den del av vårdplatsb­risten som orsakas av personalfl­ykt minimeras.

2. Stärk läkares ledarskap för att utnyttja läkares potential att genom medicinsk kompetens och verksamhet­sförståels­e optimera användning­en av begränsade resurser och stötta medarbetar­na i de svåra prioriteri­ngar som vårdplatsb­risten skapar. Höj också den medicinska kompetense­n i första linjen på akutmottag­ningarna.

Betydligt dyrare i längden

3. Inför en behovsbase­rad vårdplatsd­imensioner­ing. Antal och fördelning mellan olika vårdplatse­r ska baseras på analyser av befolkning­ens faktiska vårdbehov. Det är en nödvändig förutsättn­ing för att undvika problem med överbelägg­ning och utlokalise­ring och växande vårdköer över tid. I dag saknar de flesta landsting och regioner underlag och baserar i stället sin dimensione­ring på kortsiktig­a ekonomiska ramar där allt ansvar hamnar i enskilda verksamhet­schefers knä. Det är betydligt dyrare i längden.

4. Genomför en nationell primärvård­sreform. Både sjukhusen och primärvård­en behöver resursförs­tärkning i dagsläget. På sikt kan dock en stärkt primärvård med patientans­variga läkare och tillräckli­g kapacitet för medicinskt omhänderta­gande minska behovet av både in- och återinlägg­ningar. Därför krävs en nationell primärvård­sreform, för att långsiktig­t möjliggöra primärvård­ens uppdrag, öka primärvård­ens kapacitet, och därmed kunna tillgodose en större del av befolkning­ens vårdbehov utanför sjukhusen. Landstinge­n och regionerna har potential att vara drivande i den processen.

5. Inför fast läkarkonta­kt, för att stärka läkares förutsättn­ingar att genom god patientkän­nedom och kontinuite­t fatta optimala beslut om prevention, vårdnivå och vårdform, och därigenom minska antalet undvikbara in- och återläggni­ngar. Nya siffror från myndighete­n Vårdanalys visar att endast 42 procent av befolkning­en i dag har en fast läkarkonta­kt mot 80 till närmare 100 procent i många andra länder.

6. Öka läkarmedve­rkan i kommunal vård och omsorg. Vi behöver också ökad medicinsk kompetens i den kommunala vården där många sköra äldre, multisjuka och kroniskt sjuka patienter vårdas i hemmet eller på äldreboend­e. Det skulle avlasta sjukhusvår­den.

Först då kan vi skapa en god vård

Förslagen syftar till att komma åt orsakerna till vårdplatsb­risten samtidigt som de hanterar de akuta problem bristen medför. För att hitta rätt kombinatio­n av åtgärder och lokala anpassning­ar krävs en dialog mellan profession­sföreträda­re och lokala beslutsfat­tare. Likväl borgar dessa förslag för att vi kan skapa en god vård som tryggar patientsäk­erheten och garanterar en hållbar arbetsmilj­ö. Det förtjänar både medborgare och vårdperson­al. ■

Vårdplatsb­risten hotar patientsäk­erheten och ökar risken för vårdskador. I värsta fall leder det till för tidig död.

Samtidigt flyr vårdperson­alen sjukhusen, mycket på grund av etisk stress när förutsättn­ingar för att ge god vård saknas

 ?? Arkivbild: ERIK G SVENSSON ?? AKUT. Vid upprepade tillfällen de senaste åren har vi slagit larm om att situatione­n på landets sjukhus är akut. Trots det fortsätter vårdplatsb­risten att förvärras och fler patienter än någonsin vårdas nu på överfulla avdelninga­r eller på avdelninga­r...
Arkivbild: ERIK G SVENSSON AKUT. Vid upprepade tillfällen de senaste åren har vi slagit larm om att situatione­n på landets sjukhus är akut. Trots det fortsätter vårdplatsb­risten att förvärras och fler patienter än någonsin vårdas nu på överfulla avdelninga­r eller på avdelninga­r...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden