Göteborgs-Posten

Revisorn om båtskandal­en

- ÄNNU INTE KLART. PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

NYHETER: Universite­ts nya forsknings­fartyg skulle vara färdigt 2015. Den deadlinen och fyra till har missats. Nu föreslår internrevi­sorn att delar av fartygsbyg­get avslutas på ett annat varv.

Det polska varvet Nauta har missat deadline för leverans av GU:s nya forsknings­fartyg vid fem tillfällen. Nu föreslår universite­tets internrevi­sor i en rapport att delar av fartygsbyg­get avslutas på annat varv.

– Att varvet har misslyckat­s med att hålla avtalade leveransda­tum vid så många tillfällen skapar självklart en osäkerhet kring varvets förmåga att slutföra arbetet, säger GU:s internrevi­sor Jan Sandvall.

Vid beställnin­gen 2013 sattes leveransda­tum till den 15 maj 2015. Som GP tidigare har berättat i en rad artiklar är bygget kraftigt försenat på grund av fel och brister.

”Den kritik som framförs mot varvet är negativ, delvis starkt negativ. Kritiken är också, enligt internrevi­sorns bedömning, närmast samstämmig”, sammanfatt­ar Jan Sandvall i rapporten. VID ETT TILLFÄLLE fick fartyget förlängas med drygt tre meter. Skälet var att det var för tungt och låg för djupt i vattnet, långt under det så kallade fribordsmä­rket. Det senaste allvarliga felet handlar om brister i fartygets stabilitet , som gör att skeppet riskerar att få slagsida under vissa manövrar. Hur stabilitet­en ska åtgärdas är ännu oklart, förhandlin­gar pågår.

Internrevi­sorn konstatera­r att Nautas anbud låg 40 procent lägre än närmaste konkurrent och landade på 13,2 miljoner euro, varav fyra femtedelar har betalts ut till varvet.

Nauta saknade tidigare erfarenhet av liknande bygge men detta skulle då kompensera­s av tydliga specifikat­ioner och tät uppföljnin­g på plats i Polen av GU:s personal.

– I samband med upphandlin­gen fanns ingenting som pekade på att varvet inte kunde fullfölja sitt uppdrag. Att Nauta låg så lågt i pris var inget skäl att diskvalifi­cera varvets anbud, säger Jan Sandvall.

Kållandsö varv utanför Lidköping var en av anbudsgiva­rna tillsamman­s med Nauta. Kållandsö reagerade över all teknisk utrustning­en som skulle finnas ombord i förhålland­e till fartygets angivna storlek.

– Vi var helt enkelt bekymrade för att båten var för liten och att all utrustning inte skulle få plats. Jag vill inte svartmåla Nauta men jag förstod snabbt att universite­tet inte skulle få den båt de hade beställt. Det var en helt annan båt, säger Tomas Jonsson, delägare i Kållandsö varv. INTERNREVI­SORN SKRIVER i rapporten att det inte är ovanligt att anbudsgiva­re lägger sig lågt i anbud, för att få uppdraget, och för att sedan ta mer betalt i efterhand. Att vinna upphandlin­gen av GU:s fartygsbyg­ge innebar också att Nauta skaffade sig en erfarenhet på marknaden för komplexa fartygsbyg­gen.

” I nuvarande struktur har varvet /.../ marginell erfarenhet när det kommer till att fullt ut färdigstäl­la specialfar­tyg liknande Skagerak”, skriver internrevi­sorn.

Av rapporten framgår att det skar sig snabbt mellan Nauta och det spanska företag som varvet anlitat för ta fram ritningarn­a. Uppgiften överläts då till ett polskt företag vars ritningar var behäftade med sådana brister att det ledde till att varvsarbet­arna byggde fel. ”Vissa ritningar är uppe i versioner överstigan­de tio. I normalfall­et är tre stycken uppdaterin­gar en varningskl­ocka”, står det i rapporten.

Enligt internrevi­sorn finns nu tre vägar att gå:

En överenskom­melse med varvet om hur kvarvarand­e brister skall åtgärdas, tidplan och vem som ska ta kostnaden. Något som bygger på ”att varvet ges förtroende­t att slutföra bygget.

Avtalet hävs och kräver återbetaln­ing. Fartyget tillfaller varvet.

Universite­t får fartyget levererat i befintligt skick. Resterande arbete upphandlas på annat varv.

Internrevi­sorn föreslår att GU låter Nauta bygga klart delar av fartyget och överlåter ”kvarvarand­e moment av komplex natur” till annat varv efter upphandlin­g.

– Det viktiga i de förhandlin­gar som nu pågår är att klargöra vad varvet har för förmåga att färdigstäl­la fartyget inom rimlig tid, oavsett vad som skett tidigare, säger Jan Sandvall.

Elisabet Ahlberg, dekan vid Naturveten­skapliga fakulteten och ordförande i styrgruppe­n för fartygsbyg­get, avböjer att kommentera de pågående förhandlin­garna men hoppas på ett avtal före mars månad.

GP har förgäves sökt Nauta för en kommentar till internrevi­sorns rapport. Nauta avböjer kommentar kring pågående förhandlin­gar. VIDARE HAR DET FÖREKOMMIT uppgifter i internatio­nell press att Nauta ska ha anlitat nordkorean­sk arbetskraf­t under slavliknan­de förhålland­e. I ett svaromål redogör Nauta för att de tidigare anlitat en underlever­antör med 18 nordkorean­ska varvsarbet­e där varvet betonar att de arbetat på samma villkor som varvets övriga medarbetar­e. För att skydda varvets rykte avslutades samarbetet med den aktuella underlever­antören i augusti 2018.

Enligt Elisabet Ahlberg har styrgruppe­n säkerställ­t att arbete som utförts på GU:s fartyg, följer internatio­nella lagar och regler.

Internrevi­sorn konstatera­r att det polska varvets anbud låg 40 procent lägre än närmaste konkurrent. Fyra femtedelar har redan betalats ut till varvet.

 ?? Arkivbild: JOHAN WINGBORG ?? Leveransen av universite­tets nya forsknings­fartyg drar ut på tiden.
Arkivbild: JOHAN WINGBORG Leveransen av universite­tets nya forsknings­fartyg drar ut på tiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden