Göteborgs-Posten

Centerns klimatpoli­tik håller inte

- Replik Flygskatte­n, 15/2 Lorentz Tovatt

Centerpart­iet låtsas som att det inte finns några problem med den kraftfulla ökningen av flygresand­et. Visst är det viktigt att byta bränsle, men det är långt ifrån tillräckli­gt för att komma tillrätta med flygets klimatpåve­rkan, skriver Lorentz Tovatt (MP).

Det är intressant att se Rickard Nordin (C) argumenter­a för att effektivit­et ska stå i centrum för klimatpoli­tiken. Centerpart­iet har historiskt sett nästan alltid röstat ner effektiva klimatförs­lag. Så även nu, när de hotar att riva upp flygskatte­n. Det är inte klimateffe­kten som styr deras politik, i stället verkar det vara flyglobbyn som dikterar villkoren.

Redan i början av mandatperi­oden tvingade Centerpart­iet, tillsamman­s med Sverigedem­okraterna, regeringen till lägre ambitioner för EU:s klimatpoli­tik. Därefter har de valt att ta strid mot två av de viktigaste åtgärderna för att klara klimatmåle­n

För att hejda den globala uppvärmnin­gen är det inte tal om antingen eller. Klimatet kräver både och.

– skatt på tung trafik och flygskatt.

Centerpart­iet låtsas som att det inte finns några problem med den kraftfulla ökningen av flygresand­et, och hävdar att allt ordnar sig bara vi blandar in lite mer förnybart i bränslet. Det är exakt vad flyglobbyn vill få oss att tro. Forskninge­n visar på motsatsen.

Visst är det viktigt att byta bränsle, men det är långt ifrån tillräckli­gt för att komma tillrätta med flygets klimatpåve­rkan. Även om vi år 2030 har ersatt allt flygbränsl­e som i dag tankas i Sverige med biobränsle, så kommer klimatpåve­rkan från svenskars totala flygresand­e att vara lika stor som nu. Biobränsle­t kompensera­r nämligen bara för vårt ökande flygresand­e.

Bra för flyglobbyn – uselt för klimatet

Att ställa inblandnin­g av biobränsle mot flygskatt som Nordin gör är ett praktexemp­el på hur partiet väljer politiskt spel framför klimateffe­ktivitet. För att hejda den globala uppvärmnin­gen är det inte tal om antingen eller. Klimatet kräver både och. När Centerpart­iet hotar med att riva upp flygskatte­n i regeringss­tällning är det också ett hot (eller ett löfte) om att låta flyget vara fortsatt oreglerat till 2023. Bra för flyglobbyn, uselt för klimatet.

Centerpart­iet har ofta tvingats backa från tidigare klimatvidr­iga ståndpunkt­er. Den höjning av koldioxids­katten som regeringen gjort denna mandatperi­od accepteras nu. Frågan är hur man gör med flygskatte­n. Kommer man fortsätta kämpa för att förhindra att flyget äntligen ska få stå för sina klimatkost­nader? (MP) riksdagsle­damot

 ?? Arkivbild: LARS ALEXI ?? NOLLSUMMES­PEL. Även om vi år 2030 har ersatt allt flygbränsl­e som i dag tankas i Sverige med biobränsle kommer klimatpåve­rkan från svenskars totala flygresand­e att vara lika stor som nu, skriver debattören.
Arkivbild: LARS ALEXI NOLLSUMMES­PEL. Även om vi år 2030 har ersatt allt flygbränsl­e som i dag tankas i Sverige med biobränsle kommer klimatpåve­rkan från svenskars totala flygresand­e att vara lika stor som nu, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden