Göteborgs-Posten

Avspänt generation­smöte över lunchen gav mersmak

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Kocken Mats Andersson på Backaskola­n i Landvetter har haft idén sedan han arbetade i köket på Fridaskola­n i Mölnlycke – att bjuda in seniorer att äta med förskoleba­rn.

– Det är jättespänn­ande. Jag är så nyfiken på mötet som blir, säger Mats Andersson när vi följer med honom bland grytorna inne i köket.

På måndagen bjöd Backaskola­ns kockar Mats Andersson och Carina Nilsson in seniorer från Rådahemmet till att äta med barnen i skolan. Idén att göra detta har Mats Andersson haft i ett antal år och nu har den blivit verklighet.

Han och Carina Nilsson lagar dagligen mat till ett 100-tal förskoleel­ever och ettor i nybyggda Backaskola­n. Och igår förberedde de den medelhavsi­nspirerade kålpudding­en som de senare bjöd eleverna och de äldre på.

I köket lägger Mats sista handen på gräddsåsen. Ute vid serveringe­n lägger de sedan upp maten på en display för att visa hur det kan se ut. BARNEN HAR HAFT lov i en vecka och Mats och Carina är medvetna om att det kan vara lite rörigt när alla kommer tillbaka så valet att bjuda in de äldre är gjort medvetet.

– Vi hoppas att det kommer att bli en lugn stund, säger Carina Nilsson.

Barnen börjar så sakta att komma ner till matsalen men än har inga äldre dykt upp.

Hur tror du att det blir?

– Det kommer att bli skithäftig­t, säger Mats Andersson. FÄRDTJÄNST­EN FRÅN RÅDAHEMMET kommer med Eva Malm, 99 och Vidar Reit, 99, som slår sig ner vid borden i matsalen.

– Det är som att uppleva barndomen igen, säger Vidar när GP frågar hur det känns att vara här.

Många av barnen samlas runt både honom och Eva.

– Det här är roligt, jag har alltid älskat barn, säger Eva Malm, som fyllde 99 så sent som på julafton.

Ally Nilsson, sju år, slår sig ner hos Eva.

– Det är kul för jag har alltid gillat att prata med dem, säger hon.

Och hon är väldigt nyfiken på om Eva kommer att få ett brev från kungen när hon fyller 100.

– Det kommer nog inte att kännas så märkvärdig­t, säger Eva som också säger att det är kul att komma ut och träffa barnen.

– Jag har alltid älskat barn och jag gillar att röra på mig, säger hon.

Mats Andersson och Carina Nilsson var nöjda med dagen. Skolmatsal­en kryllade av människor, gamla som unga, och det är oklart om någon fick i sig sin mat den här dagen. Men så var den inte heller som vanliga måndagar. Men mötet ger nog mersmak – både från Backaskola­n och Rådahemmet.

 ?? Bild: KARINA HANSSON ?? ANNORLUNDA LUNCH. Frida Hassel serverar Eva Malm, här tillsamman­s med Elisabeth Andersson, som såg fram emot matmötet med barnen.
Bild: KARINA HANSSON ANNORLUNDA LUNCH. Frida Hassel serverar Eva Malm, här tillsamman­s med Elisabeth Andersson, som såg fram emot matmötet med barnen.
 ??  ?? SPÄND FÖRVÄNTAN. Jacob Ylmén och Isabella Saga var nyfikna på besöket från Rådahemmet.
SPÄND FÖRVÄNTAN. Jacob Ylmén och Isabella Saga var nyfikna på besöket från Rådahemmet.
 ??  ?? VISAR UPP MATEN. Dagens mat var en medelhavsi­nspirerad kålpudding med gräddsås, rårörda lingon och ungsbakade primörer.
VISAR UPP MATEN. Dagens mat var en medelhavsi­nspirerad kålpudding med gräddsås, rårörda lingon och ungsbakade primörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden