Göteborgs-Posten

Kockar vill lämna tillbaka stjärnor

- FILIP LYRHEDEN 031-62 40 00 filip.lyrheden@gp.se

Att tilldelas en stjärna i Guide Michelin innebär enorm prestige för krögare. Men kan också resultera i ångest över att guidens inspektöre­r kan dyka upp när som helst.

I höstas chockade en av Frankrikes mest hyllade kockar, Sébastien Bras, den internatio­nella krogvärlde­n med att be om att bli fråntagen sina tre stjärnor. Stjärnkrög­aren Bras driver prisbelönt­a Le Suquet, en familjeres­taurang som har stoltserat med tre stjärnor i Guide Michelin de senaste tjugo åren.

Orsaken var att Bras ville slippa stressen och ångesten han tyckte det innebar att en av guidens inspektöre­r när som helst kunde dyka upp. I en video på Facebook motiverade Sébastien Bras sin vädjan om att slippa tyngas av sina tre stjärnor.

– Vid 46 års ålder vill jag ge mitt liv ny mening och omformuler­a vad som är viktigt. EN KROG SOM

belönats med tre stjärnor i Guide Michelin inspektera­s flera gånger per år, alltid utan förvarning.

– Jag kanske blir mindre berömd och det accepterar jag. Men jag vill fortsätta laga utmärkta lokala rätter utan att undra om det jag tillagar kommer tilltala Michelins inspektöre­r, säger Sébastien Bras till AFP.

Ledningen för Guide Michelin har kommentera­t Sébastien Bras vädjan med att de ”noterar och accepterar” hans åsikt, men att den inte automatisk­t kommer leda till att Le Suquet försvinner från guiden nästa år.

I samband med sitt uttalande nämnde Bras den franske kocken Bernard Loiseau, som tog sitt liv 2003. Självmorde­t uppgavs ha koppling till rykten om att Loiseau var på väg att förlora sin tredje stjärna.

ÄVEN OM DET

hör till ovanlighet­erna att en krögare ber att få slippa stjärnor i guiden är inte Sébastien Bras det första exemplet.

2005 menade den trestjärni­ge Pariskröga­ren Alain Senderen att restaurang­ens lyxstämpel skrämde bort stamgäster­na. I stället öppnade han sin restaurang på nytt, under annat namn och med en enklare meny.

2008 valde kocken Olivier Roellinger att stänga sin trestjärni­ga fiskekrog i Bretagne för att kunna få leva ett lugnt och stilla liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden