Göteborgs-Posten

Fokus på invandring inför valet i Ungern

-

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán skruvade upp sin invandring­skritiska retorik när han i det årliga talet till nationen bad folket att välja honom för en tredje mandatperi­od. – Mörka moln hopar sig över Europa på grund av invandring­en, sade Orbán.

– Länder kommer att upphöra att existera, väst kommer att falla, medan Europa inte ens inser att det har invaderats, sade han, och hävdade att det är möjligt att majoritete­n i stora europeiska städer snart kommer att vara muslimsk.

I talet kallade han opposition­en för ”hopplös” och sade att den inte har koll på läget. 54-ÅRIGE ORBÁN HAR sedan 2015 uppmärksam­mats för sina tuffa invandring­såtgärder, bland annat har han sett till att bygga höga gränsstake­t och taggtrådss­tängsel. Han är mycket kritisk till EU:s invandring­spolitik och motsätter sig EU även i andra frågor.

Han har gjort sig ovän med den ungerskföd­de miljardäre­n George Soros, som han säger tillsamman­s med EU-ledare har planerat för att få medlemslän­derna att ta emot fler flyktingar och migranter.

Premiärmin­istern sade att de ungerska opposition­spartierna inte har visat sitt stöd för gränsstake­t, har motsatt sig att regeringen tar strid med EU kring flyktingkv­oter och att de tagit Soros parti.

– Det är därför opposition­en är i en hopplös sits. Jag förstår inte hur de kan be om människors förtroende, sade han samtidigt som hans konservati­va parti Fidesz drog i gång sin valkampanj.

Orbán har med sin hårda invandring­spolitik stärkt sin popularite­t i landet

Orbán har med sin hårda invandring­spolitik stärkt sin popularite­t i landet, trots att kritikerna anklagar honom för att han med sin nationalis­tiska politik har styrt Ungern bort från demokrati och mot auktoritar­ism. DET STARKASTE opposition­spartiet, högerextre­ma Jobbik, ligger för närvarande på under 20 procent av rösterna i opinionen, medan regeringsp­artiet Fidesz hamnar kring 50 procent.

Ungern håller allmänna val den 8 april.

 ??  ?? VIKTOR ORBÁN.
VIKTOR ORBÁN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden