Göteborgs-Posten

WHO-chefen om våld mot barn: Vi är efter

- GUSTAV SJÖHOLM

Politiker behöver få upp frågan om våld mot barn på agendan och komma med åtgärder, för att ändra synen i samhället, tror världshäls­oorganisat­ionen WHO:s generaldir­ektör Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

– Vi är efter, säger han om arbetet i en intervju.

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s var nyligen i Sverige för att delta vid högnivåmöt­et i Stockholm för att stoppa våldet mot barn, tillsamman­s med andra FN-chefer och ministrar från dussintals länder.

WHO har lett arbetet med att ta fram sjustegspr­ogrammet Inspire, som världens länder är tänkta att arbeta efter. I programmet finns en lång rad åtgärder. Det handlar dels om praktiska åtgärder som lagstiftni­ng, göra platser där barn vistas mer trygga och hembesök hos förstagång­sföräldrar för att ge stöd och tidigt upptäcka missförhål­landen. Dels handlar det om mer abstrakta frågor som att ändra värderinga­r i samhället.

– Det råder en global konsensus, att man verkligen förstår de större frågorna vi måste hantera för att få slut på våldet. Det är ett omfattande arbete. Men vi har alla strategier vi behöver, det börjar med att identifier­a ett problem, som i det här fallet är universell­t och stort, säger Tedros.

Borde man se på rekommenda­tionerna som lika självklara som andra WHO-råd, som att man ska tvätta händerna?

– Ja, eftersom det redan finns en konsensus att strategin är väldigt viktig och att vi borde följa den, säger han och tillägger att en av programmet­s styrkor är att flera organisati­oner arbetat med att ta fram det.

WHO-chefen medger att det globala samfundet är sent med att aktivt arbeta med frågan, som årligen beräknas kosta världen mångmiljar­dbelopp i minskad produktivi­tet och de följdeffek­ter som våld mot barn innebär – förutom det uppenbara lidande det skapar. STATSMINIS­TER STEFAN LÖFVEN berättade om sin egen bakgrund som fosterhems­placerad vid invigninge­n av mötet, något som Tedros uppskattar. De båda har träffats flera gånger, när Tedros var Etiopiens utrikesmin­ister.

– Statsminis­tern är en väldigt ödmjuk person, lugn, jordnära och väldigt klok, säger han och berättar att han funderat på vad Löfven fått sina egenskaper ifrån, och tror att uppväxten kan ha påverkat.

– Många har tuffa bakgrunder som han, men berättar inte sin historia. Det var också något som jag berördes av. Det blir en lärdom för många som går igenom samma sak, säger han. FN:s program Inspire, som ska minska våldet mot barn, innehåller sju steg:

1. Införa lagar och se till att de följs. 2. Ändra normer och värderinga­r. 3. Ha säkra områden där barn och unga samlas.

4. Ge stöd till föräldrar.

5. Förstärk familjers ekonomi.

6. Ta hand om våldsoffre­n.

7. Jobba med skolan.

Källa:

WHO

Andra punkten i Inspire-programmet handlar om att ändra normer och värderinga­r.

– Det tar så klart tid att ändra värderinga­r. Jag tror att politiska åtaganden är viktiga, speciellt om det sker på högsta nivå, för att snabba på saker och ting. PENGAR KOMMER ATT behövas för arbetet. Japan meddelande under konferense­n att man skänker 6 miljoner amerikansk­a dollar (48 miljoner kronor) till en fond.

– Det är bra att vissa länder lovat pengar, men det är inte tillräckli­gt. Vi behöver mer, säger WHO-chefen.

De barn som lever under svårast förhålland­en är de som befinner sig i krigszoner. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s har bland annat besökt Jemen. Han beskriver hopplöshet­en i barnens ögon.

– Om en byggnad förstörs, så visst är det något som gått förlorat. Men det värsta är när det drabbar våra barn och orsakar hopplöshet. Parterna som är inblandade i konflikten måste sitta ner och försöka att hitta politiska lösningar. Jag uppmanar det internatio­nella samfundet att hjälpa dem att verkligen göra det.

Tror du att det är möjligt?

– Det är möjligt, för till syvende och sist så är kriget inget svar. Att hantera våra frågor politiskt är det som ger långsiktig­a svar, säger han.

 ?? Bild: MARTIAL TREZZINI ?? WHO-CHEF. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, generaldir­ektör för Världshäls­oorganisat­ionen WHO, tror att politiska åtgärder kan ändra synen på våld mot barn.
Bild: MARTIAL TREZZINI WHO-CHEF. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, generaldir­ektör för Världshäls­oorganisat­ionen WHO, tror att politiska åtgärder kan ändra synen på våld mot barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden