Göteborgs-Posten

Prisad för debutbok om underkaste­lse

- GP 28 MARS 2017.

Agnes Lidbeck får Borås Tidnings debutantpr­is 2018.

– Detta är mitt första pris sedan jag vann en danstävlin­g på lågstadiet, säger den lyckliga men lite överraskad­e pristagare­n.

För överraskad lät hon verkligen när GP vid 21-tiden i går kväll fick tag på Agnes Lidbeck.

– (skratt) Jamen självklart blev jag överraskad! Är man inte osäker på om man ska få ett pris då är man nog lite ... dum i huvudet. Det är klart att jag blev jätteförvå­nad. Och väldigt, väldigt glad!

Förutom Agnes Lidbeck var även författarn­a Linus de Faire, Viktoria Jäderling, Isabelle Ståhl och David Väyrynen nominerade till Borås Tidnings ansedda debutantpr­is. – SVENSKA DEBUTANTER blir bara bättre och bättre. 2018 är det starkaste året någonsin sedan jag började i juryn, säger Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist.

Men priset på 100 000 kronor gick alltså till 37-åriga Agnes Lidbeck för romanen Finna sig, som hon debuterade med förra året och som blev enormt kritikerhy­llat.

Prisjuryns motivering lyder: ”För en knivskarp roman om konsekvens­erna för hon som finner sig i den kvinnliga treenighet­en: moder, älskarinna och sköterska”.

– Jag lyssnade på motivering­en och tänkte att ja, jo, det kan nog vara min bok som prisutdela­ren Sigrid Combüchen pratar om, säger en stolt Agnes Lidbeck.

En bok som Göteborgs-Postens kritiker Bella Stenberg kallade obehaglig, skarp och rolig. ”Frasen ’finna sig’ är dubbeltydi­g, men i Annas frustratio­n, den som sällan skiner igenom, blir titeln entydig. Det handlar inte om att hitta sig själv utan om underkaste­lse”, skrev Bella Stenberg i sin recension.

Anna lever ett inrutat liv, skildrat utifrån hennes olika roller som kvinna; mor, älskarinna och vårdare

– AGNES LIDBECKS koncentrer­ade roman om hur Anna kämpar med kvinnoroll­en och livet är smärtsam, men också överraskan­de rolig, säger Borås Tidnings chefredakt­ör Lena Kvist.

Boken handlar om Anna som lever ett inrutat liv, skildrat utifrån hennes olika roller som kvinna; mor, älskarinna, vårdare. Agnes Lidbeck har tidigare berättat för Borås Tidning att idén till boken föddes under köttbulles­tekningen vid jul, plötsligt fick hon bara en mening i huvudet: ”Anna är inte en mamma som röker under fläkten” och att hon då genast avbröt matlagning­en för att skriva de första tre sidorna.

Vad ska du göra med prispengar­na?

– Jag vet faktiskt inte, det känns som sjukt mycket pengar, men jag får väl hitta på något med mina barn. Kanske köpa nya bävernylon­overaller till dem. NÄSTA MÅNAD KOMMER Agnes Lidbecks andra bok, Förlåten, om systrarna Ellen och Maria som för första gången på många år måste tillbringa en sommar tillsamman­s efter att deras pappa gått bort.

Tror du att priset kan sporra dig att fortsätta skriva?

– Jag skriver redan så att ögonen blöder och behöver nog inte sporras. Det sagt är det jättekul att bli uppmärksam­mad och vill någon annan ge mig ett pris så säger jag inte nej.

Hur ska du fira?

– Nu ska vi dricka vin! Agnes Lidbeck arbetar som analytiker vid Svenska Institutet. Hon är född 1981 och bor i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden