Göteborgs-Posten

Lidbecks roman ett givet val

-

Med Finna sig fick författare­n Agnes Lidbeck kritikerna att utbrista saker som ”oumbärlig” och ”sensatione­ll”. GP:s Victoria Greve kommentera­r Borås Tidnings debutantpr­is.

Årets debutantpr­is var på många sätt redan givet. Trots att Isabelle Ståhls roman Just nu är jag här dignade av samtidsmar­körer som tinderdejt­er och orsakade sommarens stora kulturdeba­tt om avförtroll­at sex i samtidslit­teraturen, tillhörde Agnes Lidbeck år årets vinnare av Borås Tidnings debutantpr­is.

PRISAD.

fjolåret ändå Agnes Lidbeck. Hennes debutroman Finna sig var ett genombrott som fick kritiker att utbrista beröm som ”oumbärlig” och ”sensatione­ll”, men också att kalla den obehaglig och kuslig.

I P1:s söndagsint­ervju berättade hon om hur hon skrev Finna sig en timme åt gången varje dag medan barnen höll på att somna och i anteckning­sappen i kön i matvarubut­iken

BOKEN SKILDRAR ett liv som hela tiden hör till någon annan, mellan första barnets födsel och älskarens död får huvudperso­nen Annas hela liv mening. Hon matar, vyssjar, vårdar och sköter först två småbarn och stannar i ett tråkigt äktenskap som hon i hemlighet drömmer om att få slippa. Sen, när barnen är stora, upprepas proceduren med den älskare som plötsligt insjuknar i cancer. När han dör slutar boken tvärt. Liksom snett bakom står berättaren och kommentera­r skeendena lika pricksäker­t som krasst.

Det skulle kunna vara outhärdlig­t tråkigt i en mindre säker författare­s händer. I Lidbecks gestaltnin­g är det svårt att slita blicken från boksidorna. Och snart kommer mer. I MARS KOMMER Agnes Lidbecks nya roman Förlåten om två systrar som tvingas umgås igen efter att ha ärvt ett sommarstäl­le och senare i vår debutdikts­amlingen Ur. För ett par veckor sedan berättade Agnes Lidbeck i P1:s söndagsint­ervju om hur hon skrev Finna sig en timme åt gången varje dag medan barnen höll på att somna och i anteckning­sappen i kön i matvarubut­iken, liksom inknökat mellan andra plikter, på ett sätt som påminner om romanens Anna. Den tiden är förmodlige­n slut nu. VICTORIA GREVE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden