Göteborgs-Posten

300 matcher för Häcken

Sport: Emil Wahlström, 30, har spelat för BK Häcken halva livet. Nu firar han 300 matcher.

- LINUS PETERSSON linus.petersson@gp.se

300 matcher för BK Häcken. Det behöver bli nästan 300 till för att Emil Wahlström, 30, ska bli bäst genom alla tider.

Söndagskvä­llens svenska cupenmöte mellan Norrby och Häcken blev historiskt.

Inte för bortalaget­s 4–0-seger, inte heller för Daleho Irandusts vackra frisparksm­ål, men för att Emil Wahlström fanns på planen och noterades för sin 300:e match i den gulsvarta Häcken-tröjan.

– Det var jävligt roligt! Och nästan lite konstigt att tiden har sprungit på så mycket, säger han som kom till klubben som 15-åring.

Han har aldrig lämnat.

Minns du din första match med Alaget?

– Puh ... Bra fråga. Den första matchen jag kommer ihåg är ifrån ett träningslä­ger på Cypern. Jag åkte med som junior. Vagt kommer jag ihåg det! A-LAGSDEBUTE­N FRÅN START kom hur som helst i en cupmatch mot Qviding på Torpavalle­n 2006. Därefter har det rullat på.

– Det är en häftig utveckling som klubben har gjort, det är en otrolig resa som man har varit med om. Från att hoppa upp och ner mellan superettan och allsvenska­n till att bli ett stabilt allsvenskt lag till att sikta mot cupen, ta cupguld och spela i Europa League. Det är mycket som har förändrats, säger han och tillägger:

– Jag är stolt över att ha fått vara med om den perioden.

Vilken är din favoritmat­ch av alla 300?

– Det är svårt att inte säga finalen mot Malmö FF i cupen 2016. Jag fick spela hela matchen och det var så stort för klubben att vinna.

– Sedan var första matchen på Bravida (2015) också rolig. 3–2 mot Helsingbor­g och fullsatt. Det är de två som jag kommer på just nu. TROTS ATT 300 matcher imponerar så har Emil Wahlström en bit upp till rekordnivå­n. Johan Lind ska, under sina 16 år i Häcken, ha noterats för 542 matcher.

– Det där är något som aldrig kommer kunna slås. Jag vete fan hur han lyckades med det! Otroligt, konstatera­r Wahlström som i stället siktar in sig på sportchef Sonny Karlsson, målvaktstr­änare Mats Johansson och Anders Kiel, sälj- och evenemang.

– De är bara omkring tio matcher före ... Total är det 20–25 gubbar innan Lind, men det är ganska tätt. ”Krickan” (Christoffe­r Källqvist) är högt upp också. Trea genom tiderna tror jag, 470 matcher ungefär.

Hur länge kommer du köra på då?

– Så länge jag får vara kvar höll jag på att säga ... Mitt kontrakt går ut efter säsongen, det är det man får förhålla sig till. Det blir år för år. Men kroppen har känts bra under de senaste åren och jag trivs jättebra. Jag har ju varit här i hela mitt liv.

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? TROGEN. Emil Wahlström kom till Häcken som 15-åring och har aldrig lämnat klubben. Trots 300 matcher för klubben behöver han nästan spela lika många till för att bli bäst genom alla tider.
Bild: MICHAEL ERICHSEN TROGEN. Emil Wahlström kom till Häcken som 15-åring och har aldrig lämnat klubben. Trots 300 matcher för klubben behöver han nästan spela lika många till för att bli bäst genom alla tider.
 ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER ?? Mötet med Norrby i Svenska cupen blev Emil Wahlströms 300:e match i Häckentröj­an. JUBILEUMSM­ATCHEN.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER Mötet med Norrby i Svenska cupen blev Emil Wahlströms 300:e match i Häckentröj­an. JUBILEUMSM­ATCHEN.
 ?? Arkivbild: DANIEL STILLER ?? I BÖRJAN AV KARRIÄREN. En ung Emil Wahlström 2008.
Arkivbild: DANIEL STILLER I BÖRJAN AV KARRIÄREN. En ung Emil Wahlström 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden