Göteborgs-Posten

M VILL STRAFFA SFI-SKOLKARE

- ARNE LARSSON

Hampus Magnusson (M) vill införa en integratio­nsplikt liknande den som finns i skånska Vellinge. Det innebär att nyanlända som uteblir från samhällsor­ienteringe­n riskerar att förlora sin bostad.

– Det här är ingenting annat än en flirt med SD-väljare. Jag blir bara irriterad när jag ser det, säger Jonas Attenius (S), biträdande kommunalrå­d med ansvar för arbetsmark­nad och vuxenutbil­dning.

I en motion till fullmäktig­e föreslår Magnusson, som är biträdande kommunalrå­d för Moderatern­a, att Göteborg ska införa integratio­nsplikt. Konkret handlar det om att deltagande i en kurs i samhällsor­ientering och SFI ska vara obligatori­skt.

I princip är detta obligatori­skt redan i dag, men Hampus Magnusson vill se tydligare konsekvens­er för den som uteblir.

– Det handlar om att skicka en tydlig signal om vad som gäller.

Han vill också att dagens samhällsor­ienterings­kurs ska följas av ett test som måste klaras av. Den som misslyckas får göra om. NYANLÄNDA SOM BEFINNER sig i etablering­sfasen får sin ersättning från staten. Kommunen står endast för bostad – och den menar Magnusson att man bör dra in för personer som uteblir från utbildning­en. Om det handlar om personer som lämnat etablering­sfasen och får försörjnin­gsstöd är tanken att det ska dras in.

Men hur rimmar hot om indragen bostad med stadens ambition att inte vräka barnfamilj­er?

– Vi är inte ute efter att vräka någon och det vore väl väldigt oansvarigt att försätta sin familj i den situatione­n. Det tror jag de allra flesta förstår.

Jonas Attenius (S) ser det som helt uteslutet att hans parti kommer att stötta motionen.

– Den ger sken av att det skulle vara kravlöst i dag, men det är en falsk bild. Det här är bara ett slag i luften.

Han säger att det redan i dag är obligatori­skt att delta i samhällsor­ienteringe­n och att den som uteblir kan få indragen etablering­sersättnin­g. Sedan nyår finns det dessutom en utbildning­splikt för nyanlända som saknar grundskole­kompetens. DET ÄR INTE ens säkert att Hampus Magnusson får alla allianspar­tier med sig. Helene Odenjung (L) säger att det är viktigt att fler lär sig svenska och får sina första jobb. Och hon är för motprestat­ion för att få försörjnin­gsstöd. Samtidigt tvekar hon inför förslaget om integratio­nsplikt.

– Är det ens möjligt att dra in bostaden för att man inte klarar prov i samhällsor­ientering eller SFI? säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden