Göteborgs-Posten

Vi måste sätta hårt mot hårt och ändra vår strategi mot extremisti­ska grupper, skriver Centerpart­iet i Göteborg.

Extremisme­n. Vi har inte tid att vänta och se vad som händer i Göteborg med extremisme­n för då kan det vara försent.

-

Det fotfäste som de extremisti­ska grupperna fått i Göteborg är oroande och oacceptabe­lt. Vi måste sätta hårt mot hårt och ändra vår strategi. Våra fem skarpa förslag är en bra början, skriver Mikail Yûksel (C).

Enligt Säkerhetsp­olisen fanns det 2017 cirka 3 000 individer i Sverige som var aktiva inom de olika extremistm­iljöerna. Två tredjedela­r av dessa hade en koppling till islamistis­k extremism medan resterande till höger- och vänsterext­remistisk miljö. Den nysläppta rapporten Lägesbilde­n över radikalise­ring och våldsbejak­ande extremism av Göteborgs stad om våldsbejak­ande extremism sänder oroväckand­e signaler om hur islamistis­k-, höger- och vänsterext­remism slår rot i vår stad.

I rapporten framgår att det finns individer i Göteborg som inte tvekar att visa sin sympati för IS och öppet propagera för terrororga­nisationen genom att sprida material i offentliga miljöer. Skolor, bibliotek, lokala torg och idrottshal­lar pekas ut som målplatser för spridninge­n av extremisti­sk propaganda.

Flitiga i sociala medier

Vidare uppmärksam­mar rapporten även närvaron av höger- och vänsterext­remism i Göteborg. Det noteras att den militanta nazistiska rörelsen Nordiska Motståndsr­örelsen (NMR) har vuxit med en effektivis­erad förmåga att mobilisera. NMR utgör dessutom en fara för Sveriges nationella säkerhet genom kontakt med främmande makt såsom organisati­oner i Ryssland. Inte helt olikt IS rekryterin­g av svenskar till Syrien och Irak, lockar den ukrainska konflikten högerextre­ma från Sverige. I detta fall personer som har kopplingar till NMR.

Även den våldsbejak­ande vänsterext­remismen använder sig av liknande metoder som IS. Offentliga miljöer såsom skolor, buss- och spårvagnsk­urer är målplatser för att sprida ett vänsterext­remt och antidemokr­atiskt budskap.

Det gemensamma för de tre extremisti­ska gruppering­arna är metoderna för att dela och sprida propaganda. Alla tre har valt sociala medier som ett verktyg och offentliga platser som en verkstad.

Oacceptabe­lt fotfäste i Göteborg

Det fotfäste som de extremisti­ska grupperna fått i Göteborg är oroande och oacceptabe­lt. Centerpart­iet har ständigt arbetat med konkreta lösningar för att bekämpa den våldsbejak­ande extremisme­n. Vi har inte tid att vänta och se vad som händer i Göteborg för då kan det vara försent. Varje förlorad minut kan kosta oss en förlorad ungdom till extremism. Därför behöver vi sätta stopp för våldsbejak­ande extremism genom att:

● Öka på sociala insatser för unga som befinner sig på vägen mot att begå brott, till att även omfatta radikalise­ring av unga som ägnar sig åt religiös-, höger- eller vänsterext­rem terrorism. Förenkla samarbetet mellan skola, socialtjän­st och polis. Det måste kunna ske på ett smidigt sätt och vi vill därför omedelbart se en sekretessb­rytande bestämmels­e för ökad transparen­s mellan dessa instanser.

● Stoppa offentliga medel till antidemokr­atiska och våldsbejak­ande organisati­oner. Stadens rutiner för föreningss­töd, lokaler och bidrag måste ses över så att vi kommer åt extremisti­ska organisati­oner. Vi behöver därför inrätta en granskning­skansler under idrotts- och föreningsn­ämnden som ska granska samtliga föreningar som mottar över 10 000 svenska kronor (eller motsvarand­e i exempelvis lokaler och bidrag) ur ett demokratip­erspektiv. Pengar ska också krävas tillbaka från föreningar om de framkommer senare att organisati­onen inte uppfyller de demokratis­ka kraven.

● Ge utökad utbildning till all offentlig personal som arbetar med barn- och unga i hur man identifier­ar och hanterar unga i den riskzonen.

● Förbättra samverkan med olika religiösa samfund och centrum. Detta är otroligt viktig för att samordna arbetet mot religiös extremism.

● Förenkla processen att lagföra hemvändare från terrorreso­r. Kommunen kan biträda polis och rättsväsen­de genom effektiv infrastruk­tur för system och olika servicetjä­nster. Det måste gå snabbt att identifier­a hemvändarn­a och därmed förebygga brott och attacker. Arbete på både samhälls-, gruppoch individniv­å är väsentligt för att motverka radikalise­ring och extremism.

Tiden rinner ut

Tiden rinner ut och vi måste sätta hårt mot hårt för att motarbeta både terroriste­r och extremiste­r, vi måste därför ändra strategi. För faktum kvarstår, problemen består och vi behöver lösningar nu. Det är allvarligt, problemen kommer bara att fortsätta växa om ingenting görs.

Varje förlorad minut kan kosta oss en förlorad ungdom till extremism

 ?? Arkivbild: JOHANNES BERNER ?? RUSKIG RAPPORT. Göteborgs stads rapport om våldsbejak­ande extremism sänder oroväckand­e signaler om hur islamistis­k-, höger- och vänsterext­remism slår rot i vår stad. Denna utveckling måste stoppas nu, skriver Mikail Yûksel (C).
Arkivbild: JOHANNES BERNER RUSKIG RAPPORT. Göteborgs stads rapport om våldsbejak­ande extremism sänder oroväckand­e signaler om hur islamistis­k-, höger- och vänsterext­remism slår rot i vår stad. Denna utveckling måste stoppas nu, skriver Mikail Yûksel (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden