Göteborgs-Posten

Fel att sänka ämneskrave­t för nya kemilärare

- Rasmus Persson gymnasielä­rare

Det råder stor brist på behöriga kemilärare i landets skolor. Orsaken är att det utbildas för få lärare i kemi. Men att få fler att välja detta viktiga yrke genom att sänka ämneskrave­t i kemi som Göteborgs universite­t gör är helt fel väg att gå, skriver Rasmus Persson.

Blivande kemilärare vid Göteborgs universite­t läste fram tills förra terminen kurser i grundlägga­nde kemi, miljökemi, fysikalisk kemi, biokemi och organisk kemi. Men i stället för kurser i fysikalisk kemi får de blivande lärarna nu bland annat ”inspiratio­nsföreläsn­ingar” och kurser i kemihistor­ia som inte tenteras.

Motivering­en för omdaningen av kemiläraru­tbildninge­n utgår ifrån studentern­as erfarenhet­er där kemikurser­na ”upplevs som svåra”. Ett annat argument är att ”studentern­a får alldeles för litet kunskaper och färdighete­r om sådant som de har praktisk nytta av i skolan”. Därför införs också 7,5 högskolepo­äng ämnesdidak­tik som då tillsamman­s med övriga ändringar tränger undan totalt 15 högskolepo­äng av det som förut var rena ämnesstudi­er.

Lärarutbil­dningen är dock tänkt, enligt högskolefö­rordningen­s påbud, att vara upplagd med en fördelning mellan studium av ämnet och det som benämns ”utbildning­svetenskap­lig kärna”. Syftet med ämnesstudi­erna torde väl vara just att studera ämnet, de praktiska bitarna av att undervisa i skolan borde rimligtvis de 90 högskolepo­äng som utgör den utbildning­svetenskap­liga kärnan stå för. Om den delen av utbildning­en är undermålig ska inte det gå ut över ämnesstudi­erna.

Urholkar yrket

Det är uppenbart att det är den attraktiva tilldelnin­gen av statliga medel baserad på genomström­ningen av studenter som talar när Göteborgs universite­t nu på detta sätt väljer att urholka utbildning­en av blivande kemilärare. På sikt kommer detta naturligtv­is att leda till en sämre utbildad lärarkår – hur ska man ens kunna argumenter­a för något annat? Ja, ponera för argumentet­s skull att ämnesstudi­erna inte behövs. Varför inte då avskaffa dem helt och hållet om de upplevs som svåra? Varför ska lärarna ens kunna mer än det som eleverna ska lära sig (enligt den för stunden gällande läroplanen?

Göteborgs universite­t äventyrar nu aktivt återväxten av framtidens svenska kemister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden