Göteborgs-Posten

Vänlig och enahanda Yoko Ono i twitterfor­mat

- RAGNAR STRÖMBERG

Den vulkaniskt produktiva konceptkon­stnären och fredsaktiv­isten Yoko Onos korta, aforistisk­a texter från twitter har kommit ut i bokform. Ragnar Strömberg läser en bok där de vassa kanterna slipats ned.

Först som sist: Lundaförla­get Bakhåll har sannerlige­n tagit vara på de exklusiva världssrät­tigheterna till Yoko Onos Live in the light of hope.

För med sina mjuka, vita pärmar, sydda ark av högkvalite­tspapper och utsökta typografis­ka utformning är boken en ren och skär estetisk njutning, ett konstverk i egen rätt.

De korta, ofta aforistisk­a texterna – på engelska – är ett urval av Onos inlägg på sociala medier, där den efter sju decennier ännu vulkaniskt produktiva konceptkon­stnären, fredsaktiv­isten och performanc­eartisten funnit ett kongenialt avskalat format: ”Silence is an interestin­g question”.

Men jämfört med exempelvis 60-talsklassi­kern Grapefruit är den andlighet och livsvisdom som här erbjuds läsaren besvärande blek: ”Anything can inspire world peace. If you let it”; ”Our love is saving us. We are still here. That’s big”.

Då instruerad­es läsaren att gräva en grop i trädgården och stoppa ner moln, nu att le mot någon som ser deppig ut. Ibland glimtar den underskruv­ade humorn och den lakoniska iakttagels­eförmågan till, men drunknar i ett hav av allmänna kärleksbud­skap typ ”True love. You can’t kill true love” och att konsten är en ”blanket of love” som täcker världen. I STÄLLET FÖR

att skaffa sig en telefon som låter rösten studsa tillbaka så att man kan ringa sig själv och klaga på sitt liv och alla omkring en, ska vi nu ringa vänner vi har nonchalera­t på sistone.

De ständiga uppmaninga­rna att älska sin nästa, rädda miljön, arbeta för freden tillsamman­s i kärlek och leva i harmoni med universum och barnet inom oss – det är bara att hålla med om vartenda ord och det är precis det som är problemet: ”1) Clean the water, earth and air. 2) Stop the violence and wars. 3) Be truthful to each other with love.”

De vassa kanterna som varit Yoko Onos signum har slipats ned och livet i hoppets ljus blir behagligt, vänligt – och enahanda. Utan motståndet­s syre kan inte tanken andas.

Men jämfört med exempelvis 60talsklas­sikern Grapefruit är den andlighet och livsvisdom som här erbjuds läsaren besvärande blek

 ?? Bild: EVAN AGOSTINI ?? HAR FUNNIT EN FORM. Konceptkon­stnären Yoko Onos avskalade aforismer borde passa på sociala medier.
Bild: EVAN AGOSTINI HAR FUNNIT EN FORM. Konceptkon­stnären Yoko Onos avskalade aforismer borde passa på sociala medier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden