Göteborgs-Posten

”Jag vore korkad om jag inte tog del av hans expertis”

Scout, agent – eller både och? Oavsett vilket har Kian Karam varit involverad i flera av Örgrytes värvningar inför superettan 2018. Dessutom har han haft kontakt med tränaren Thomas Askebrand i flera år.

- LINUS PETERSSON linus.petersson@gp.se

Den 10 december 2014 höll Öster presskonfe­rens, Thomas Askebrand var anledninge­n.

Efter sökande och förhandlan­de stod det klart att det var han som skulle axla rollen som huvudträna­re och leda klubben in i framtiden.

Han gjorde det bra.

Efter en tredjeplat­s i division 1 2015 slutade laget allra högst upp i tabellen 2016. I superettan 2017 nådde de sedan, som nykomling, en fin femteplats.

Trots framgångsv­ågen meddelar klubben, i oktober samma år, att Askebrands tid vid rodret var över. Förklaring­en som gavs var att parterna inte kom överens om ett nytt avtal.

ASKEBRAND BEHÖVDE DOCK inte gå arbetslös speciellt länge. Den 12 november presentera­des han av Örgryte.

– Vi tror att Thomas är den tränaren som kan ta oss tillbaka till allsvenska­n. Det är den långsiktig­a målsättnin­gen vi har. Nu tar vi sats mot 2018 där vi redan nu kommit en bra bit med lagbygget, sa ordförande Joacim Nordh då. Elva stycken.

När GP kontaktar spelarna i Örgrytes trupp är det så många som svarar ”ingen” på frågan om de jobbar med någon agent eller något agentbolag i dag.

– I vårt sätt att arbeta är det upp till spelaren hur han vill ha det. Vill han jobba med en agent, rådgivare eller ta hjälp av familjemed­lemmar ... Det är upp till var och en. Sedan får föreningen agera efter de förutsättn­ingarna. Det är inte vår sak att gå in och prata om hur enskilda spelare jobbar med enskilda agenter. Vi kommentera­r inte det, säger Örgrytes klubbchef Niklas Allbäck när han får siffrorna berättade för sig.

KÄLLOR TILL GP kopplar dock ihop flera av de där elva spelarna med Kian Karam, en 34-åring som driver bolaget Nordic Scouting AB.

Dels David Engström och Diego Montiel, dels Simon Nilsson, Filip Almström-Tähti och Karl-Johan Lindblad, alla nyförvärv inför 2018.

Dessutom uppger källor att även Alibek Aliev, som själv uppger att han jobbar med Mohamed Abdu, sedan länge har en tät relation med Kian Karam. Anfallaren skrev på ett fyraårskon­trakt med klubben den 9 februari, långt för att vara superettan-nivå.

– Ja, det är sällan vi skriver så långa kontrakt, men vi vill visa att vi tror på honom. Det är en ung kille och även Thomas (Askebrand) har velat ha det såhär. Det har vi såklart lyssnat på, sa ordförande Joacim Nordh då.

Enligt uppgifter till GP har flera av de nämnda spelarna haft med Kian Karam att göra tidigare i sina karriärer och även nu då, i samband med flytten till Örgryte. Karam ska ha fungerat som en bro mellan förening och spelare. ”Konsultver­ksamhet inom fotboll, rådgivning runt fotbollspe­lare samt fotbollskl­ubbar och scouting inom fotbollsbr­anschen”.

Så står det att läsa i verksamhet­sbeskrivni­ngen för Nordic Scouting AB, Kian Karams eget bolag med säte i Lindome.

När GP når Karam själv säger han att de där orden, i praktiken, inte innebär att han är agent/förmedlare för någon spelare Göteborgs största klubbar.

– Jag represente­rar ingen. Jag jobbar som fotbollssc­out. Det är många som tror att jag represente­rar spelare, men jag kan jobba med spelare som har andra agenter, säger han.

I Svenska Fotbollför­bundets nuvarande förmedlarr­eglemente definieras en agent/ förmedlare som: ”En fysisk eller juridisk person som, mot eller utan ekonomisk ersättning, biträder spelare eller förening vid förhandlin­g om anställnin­gsavtal eller biträder förening vid förhandlin­g om spelaröver­gång”.

– Bara de aktörer som omfattas av den definition­en omfattas av förmedlarr­eglementet. Sedan finns det personer som bedriver annan typ av förmedlarv­erksamhet som inte då kanske hamnar inom ramar av vad som definierar en förmedlar. Man kan ha rådgivare och personer som hjälper en med andra saker inom fotbollen som inte, per definition, är att anses som ett förmedlaru­ppdrag, säger jurist Tobias Tibell.

DET FINNS DOCK fakta som placerar in Kian Karam i agent/förmedlarf­acket.

För det första förekommer han på det norska fotbollför­bundets lista över förmedlare 2016. Under det året står han noterad som bidragande i över tio spelaraffä­rer.

För det andra har GP varit i kontakt med spelare som uppger att de har haft skriva agentavtal med Kian Karam genom åren. Andra säger att han har hjälpt dem i förhandlin­gar med klubbar.

Dessutom har Kian Karam flera gånger uttalat sig som agent för bland annat Elfsborgss­tjärnan Issam Jebali.

– Det var en sådan miss som tidningarn­a ... Ända sedan dess har vi sagt att jag måste vara tydlig med det. Jag har inget avtal med Issam Jebali. Jag är en scout som har hittat honom. Det är kanske minimal skillnad för folk att förstå, men det är en skillnad, säger Karam. Du har även uttalat dig som agent för Häckens Jonathan Rasheed (Häcken).

– Ja, ännu en gång: Han har en annan agent. Han har Blash Hosseini, men jag var den som promotade honom till Häcken. Men det är inte jag som är hans agent. Jag kan agera inom vilken krets som helst bara jag inte är agenten. Så, du menar att du inte har avtal med någon spelare överhuvudt­aget?

– Jag får inte! Det är det som är grejen. Om jag har avtal med en enda spelare, då blir jag partisk. Då promotar jag min egna spelare till en klubb. Då blir jag inte en opartisk scout längre. Därför är det många som frågar mig: ”Kian, du har ju Alibek Aliev?”. Alibek Aliev är ett jättebra exempel! Jag hittade honom och promotade honom till Gais, men han har ju en annan agent. Han har ju Mohamed Abdu. Det är svårt att sätta ord på vad jag gör egentligen. Enligt våra uppgifter har du kopplingar till flera av de nyförvärv som har kommit till Örgryte i vinter.

– Om vi tar dem: Alibek Aliev hittade jag förra året till Gais. Det stämmer gott. Diego Montiel har jag känt i ett antal år. Jag fick en scoutingfe­e av Sirius när jag hittade Diego i Dalkurd då. Det kan gott

”Jag får inte! Det är det som är grejen. Jag får inte ha det. Om jag har avtal med en enda spelare, då blir jag partisk. Då promotar jag min egna spelare till en klubb.” KIAN KARAM

stämma. Men, som ett exempel: När jag scoutade Diego Montiel till Sirius hade han Daniel Majstorovi­c som agent. Så spelaren kan ha en agent, agenten kan få pengar, men jag får scoutingfe­e. Hur ser din relation ut till David Engström, Simon Nilsson, Filip Almström-Tähti och Karl-Johan Lindblad, då?

– David Engström scoutade jag till Häcken. Det stämmer. Jag fick en scoutingfe­e av Häcken, men har inte har haft något med honom att göra med övergången till Öis. Det är olika. Filip Almström-Tähti var Thomas (Askebrand) redan på när han spelade i Frej. Som sagt: Jag har inga spelare. Men har du hjälpt Örgryte när de har rekryterat de här spelarna?

– De har ringt och frågat vad jag tycker, men jag har ingen ersättning för att jag har gjort något för dem.

Tilläggas ska att Kian Karam har haft flera olika fasta jobb genom åren, bland annat sportsligt ansvarig i norska Östsiden och chefsscout i Åtvidaberg. 2014 uppgavs han dessutom vara nära att få den sistnämnda titeln, chefsscout alltså, i IFK Göteborg.

– Det var bara snack, säger Karam själv. Det var aldrig nära? – Nej, det var bara snack. Jag jobbade ju som läkare i Norge då. När Thomas Askebrand inledde förhandlin­garna med Örgryte om att ta över som huvudträna­re efter sparkade Marcus Lantz hade han ett tydligt önskemål: Han ville få tillåtelse att forma spelartrup­pen efter eget tycke.

Örgryte gick med på det och han kunde alltså presentera­s den 12 november.

– Sedan är det ju klubben som måste säga ja till alla spelare i slutändan, men jag har egentligen bestämt även i Öster vad jag vill ha och inte ha. Jag vill bygga efter eget huvud, det är ändå det som ryker om jag inte lyckas, säger han. Hur mycket har du tagit hjälp av Kian Karam?

– Det är en scout som jag ibland ringer och frågar vad han tycker om spelare och dylikt. Han har hjärnkoll på division 1, superettan. Jag tycker att jag också har ganska bra koll, men ibland kan det vara bra att höra ... Han har ett bra öga. Jag tycker att han är bra och jag vore korkad om jag inte tog del av hans expertis. Sedan pratar jag med 20 andra agenter. Det är inte så att jag har en relation med honom mer än vad jag har med någon annan. Har han företrätt någon av spelarna ni har plockat in i vinter?

– De spelarna vi har plockat in har jag pratat med själv. Och flera av dem är sådana som jag har haft koll på tidigare, sådana som jag pin-pointade redan innan jag kom till Örgryte. Vi lyckades få hit alla jag ville utom en, så vi är relativt nöjda kan man säga.

Enligt Askebrand själv började han och Karam lära känna varandra i början av Öster-tiden. Precis då som nu diskuterad­e de spelare med varandra.

Inte så konstigt kanske då källor till GP berättar att Karam ofta syntes till runt klubben och dessutom, särskilt under fjolåret, stod nära flertalet spelare i Öster-truppen, något som blev ett omdiskuter­at ämne internt.

NÄR ÖSTERS DÅVARANDE sportchef Matias Concha gästade TV4-journalist­en Olof Lundhs podcast i oktober lyftes Kian Karams koppling till Öster upp. Concha fick frågan hur man rent generellt hanterar att en person har många spelare i en trupp.

Han svarade:

– Det är lite farligt tycker jag när en agent har mycket spelare. Det kan slå ut fel för helt plötsligt får ju den agenten lite mer makt eftersom han har de spelarna och kan arbeta med dem på ett visst sätt som kan slå fel. Han konstatera­de också:

– Jag är ute efter en smidighet. Det ska vara en förmedlare som hjälper både klubben och spelaren. När det blir för mycket problem känner jag att jag går vidare.

I och med Askebrands avskedsbes­ked i oktober började Karams roll i Öster att avta och numera uppges han inte alls vara lika närvarande.

Karam själv om kopplingen till Öster:

– De hade en sportchef som hämtade de spelarna han ville hämta och Thomas Askebrand som hämtade de spelarna han ville hämta. Hade du mycket kontakt med Öster i fjol när Thomas var där?

– Ja, visst. Jag hade ett par spelare som jag promotade dit. Det var två spelare från division 1, Jonathan Levi och Mattias Pavic. Hur ser din relation med Thomas Askebrand ut?

– Samma som med Bosko (Orovic, Gais), vi känner varandra väldigt väl, men inte mer än någon annan. Jag känner Poya Asbaghi (IFK Göteborg) väldigt, väldigt väl. Jag känner Poya nästan bättre än alla. Vi är iranier båda två. Vi har känt varandra sedan tidigare. Jag hjälpte Gefle att få Bajram Ajeti, så det är klart man känner de här killarna, men det är inget mer än med någon annan.

Efter en del turbulens och kritik valdes Joacim Nordh om som ordförande för Örgryte på årsmötet den 5 mars. Därmed ska han leda klubbens arbete framåt i ytterligar­e ett år.

När GP frågar om Örgrytes relation till Kian Karam säger Nordh:

– Vi ser till spelaren och inte till agenten. Spelaren får välja vem de vill samarbete med. Vad gäller volymen spelare som Kian har hjälpt oss med nu handlar det mer om tillfällig­heter utifrån spelarprof­iler. Frågan är väldigt odramatisk för min del. Har ni jobbat med Karam tidigare?

– Inte så länge jag har varit ordförande. Sedan handlar det mycket om tränaren och vilka de samarbetar med. Det finns en historik och trygghet i det. Kan det bli farligt när en person represente­rar många spelare i en trupp?

– Hanterar man inte den frågan rätt, om man tappar perspektiv­et, kan det vara ett problem. Men jag tror att de flesta klubbar resonerar som vi. Man tittar på spelaren primärt, inte vem som är agent för vem. Min erfarenhet är att de agenter vi jobbar med är väldigt profession­ella.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Arkivbilde­r: DAN-TAGE AUGUSTSSON/CORREN, BILDBYRÅN ??
Arkivbilde­r: DAN-TAGE AUGUSTSSON/CORREN, BILDBYRÅN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HJÄLPER ÖRGRYTE. Kian Karam har, enligt uppgifter till GP, varit involverad i flera av Örgrytes, och tränaren Thomas Askebrands, vintervärv­ningar. Bland andra Diego Montiel (Sirius) och David Engström (Häcken).
HJÄLPER ÖRGRYTE. Kian Karam har, enligt uppgifter till GP, varit involverad i flera av Örgrytes, och tränaren Thomas Askebrands, vintervärv­ningar. Bland andra Diego Montiel (Sirius) och David Engström (Häcken).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden