Göteborgs-Posten

”SVARTMÄKLA­REN HAR LURAT MÅNGA”

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

NYHETER: ”Förmedlare­n” tar tiotusenta­ls kronor i förskott för ett hyreskontr­akt i Göteborg – sedan blir det ingen bostad. Det berättar flera av dem som anlitat mannen. Själv förnekar han alllt.

Att ta betalt för att förmedla hyreskontr­akt är förbjudet enligt lag. Sådan verksamhet kan leda till fängelse i upp till två år. – Det här får ett helt system att svaja, säger Magnus Lindegren vid polisens bedrägeris­ektion.

Att ta emot summor på tiotusenta­ls kronor kontant för att fixa hyreskontr­akt åt folk som söker bostad är inget som lagen tar lätt på.

– I straffskal­an ingår fängelse, säger Magnus Lindegren, sektionsch­ef för bedrägeris­ektionen vid polisen region väst. ENLIGT LAGEN får man inte ta emot en enda krona för ett hyreskontr­akt.

– Nej, nej, nej, absolut inte. Det får inte ens fastighets­ägaren göra, ingen får göra så, säger Carl-Johan Bergström, förhandlar­e på Hyresgästf­öreningen.

– Det man får ta betalt för är hyra. Sen kan det tillkomma kostnader för exempelvis el, bredband eller värme, men någon förmedling­savgift får man aldrig ta ut.

Carl-Johan Bergström säger att han inte stött på fenomenet i någon större utsträckni­ng i Västsverig­e. – MEN DEN här typen av förmedlare, som på något sätt lyckas få tag på kontrakt som förmedlas vidare, har jag hört talas om väldigt mycket i Stockholm. Att man betalar någon 50 000 kronor eller 100 000 kronor svart för ett kontrakt. Det låter som att det här stämmer väl överens med Stockholms­modellen, säger han.

Han ser allvarligt på att den här typen av svarta förmedlare finns på bostadsmar­knaden i en tid när bostadskön växer och utbudet minskar. I en kartläggni­ng kunde GP nyligen visa att man i snitt får vänta nästan fem år på ett hyreskontr­akt i Göteborg.

– Det är jättetrist att man utnyttjar människor på det sättet när vi har en omfattande bostadsbri­st, säger Carl-Johan Bergström.

MAGNUS LINDEGREN menar att den här typen av svarta bostadsaff­ärer sällan kommer till polisens kännedom då det, förutsatt att affären är ”lyckad”, ses som en win-win-situation

”Om du får en lägenhet på det här sättet och det kommer fram så riskerar du att bli av med den” MAGNUS LINDEGREN polisens bedrägeris­ektion

för både säljare och köpare.

– Jag tror att det här är betydligt mer frekvent än vad vi har kännedom om, säger han.

Också polisen ser allvarligt på fenomenet.

– Det är viktigt att försöka beivra det här, för man vet aldrig var pengarna tar vägen eller vad som ligger bakom – det kan vara organisera­d brottsligh­et. Det handlar även om att bostäder ska förmedlas på rätt sätt så att den som har mest rätt till en lägenhet också får den, säger Magnus Lindegren. ATT BETALA för ett hyreskontr­akt är däremot inte olagligt i dagsläget, även om en statlig utredning nyligen föreslog att en sådan lagändring införs.

– Men om du får en lägenhet på det här sättet och det kommer fram så riskerar du att bli av med den, säger Magnus Lindegren.

 ??  ?? CARL-JOHAN BERGSTRÖM.
CARL-JOHAN BERGSTRÖM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden