Göteborgs-Posten

Tömmernes hoppas komma tillbaka

- Ni trivs? FREDRIK JANLIND FREDRIK JANLIND

ISHOCKLEY: FRÖLUNDA Han lämnade ett stort hål bakom sig när han lämnade Frölunda. Men Henrik Tömmernes hoppas återvända till klubben i sitt hjärta. – Ambitionen finns absolut där, säger han.

Han var med och vann guld direkt när han återvände till Frölunda inför säsongen 2015-16 efter ett misslyckat försök borta i AHL. Efter förra årets miss i slutspelet mot Brynäs valde Henrik Tömmernes att lämna Frölunda.

Ett tufft beslut då från backen som av många ansågs vara bästa backen i hela ligan. Men flytten till Schweiz och klubben GenèveServ­ette HC har varit lyckosam. – DET HAR VARIT KUL! Det är mycket som har hänt utanför hockeyn. Jag har ju en dotter på fem månader nu som man tillbringa­r dagarna med. Sen rent hockeymäss­igt har det varit jätterolig­t och det är en annorlunda hockey än hemma. Det är mer fram och tillbaka här och inte lika taktiskt som i Sverige. Sen spelar jag mest i hela ligan och har fått ett stort ansvar så det har varit en väldigt lärorik säsong, säger han och fortsätter.

– Sen var det en missräknin­g att Det blev respass för Frölunda i slutspelet efter att flera av nyckelspel­arna inte kommit upp i nivå. Något som märks på GP:s betyg. MÅLVAKTER: Johan Gustafsson: 2 Vann målvaktska­mpen med Mattsson hos Roger Rönnberg och fick förtroende­t i slutspelet. Blev inte den målvaktsjä­tte som i stället Malmö fick i Jonas Gunnarsson.

Johan Mattsson (Spelade för lite för att betygsätta­s). BACKAR: Adam Almquist: 2 Gör ett godkänt slutspel men inte mycket mer än så. Kan krävas mer av Almquist som värvades in som Henrik Tömmernes ersättare. Flyttrykte­n kring Almquist – påverkade det hans spel?

Kristoffer Gunnarsson: 2 Fick agera sjundeback under slutspelet och gjorde sitt jobb. Bra i det fysiska spelet och får en större roll nästa år?

John Nyberg: 1 Hade inget lysande slutspel alls. Var inne på alldeles för många baklängesm­ål och hade problem med pucken dessutom. Lämnar efter säsongen för att testa på lyckan i NHL.

Matt Donovan: 1 Tappade sin plats i första powerplay under slutspelet och bjöd på en hel del misstag. Kändes som en säkerhetsr­isk stundtals.

Mattias Nörstebö: 2 Godkänt slutspel för Nörstebö som kändes stabil men inte mer än så. Blixtrar sällan till där. vi åkte ut redan i kvarten. Men det har varit mycket upp och ner men kollar men nu efteråt på det lag som vi hade så skulle vi definitiv skaffat oss en bättre position. Hur är det att vara pappa? – Det är fantastisk­t! Det är en lycka varje dag när man kommer hem och nu förstår jag hur lagkamrate­rna som har barn har haft det innan. Man fick sig en tankeställ­are då jag aldrig förstod hur de kunde vara så trötta. ATT DET BLEV SCHWEIZ handlar mycket om det sociala livet utanför hockeyn även om locktonern­a från Ryssland fanns där för Tömmernes.

– Det är den stora anledninge­n till att det blev Schweiz. Det finns viktigare saker nu i livet även om hockeyn alltid är högt upp. Men med en gravid fru som det var då FORWARDS: Carl Grundström: 1 Var glödhet inför slutspelet som SHL:s hetaste målskytt. Tappade formen och målskyttet helt när det blev slutspelsd­ags.

Pathrik Westerholm: 1 Hade likt sin tvillingbr­or inget vidare lyckat slutspel. Hade större förväntnin­gar på sig när han kom till klubben.

Jan Mursak: 2 Lysande under grundserie­n. Tappade den nivån i slutspelet men visade vilja och försökte hela tiden – utan att riktigt lyckas.

Victor Olofsson: 2 Skyttekung­en slog till ett par gånger men för sällan. Hade chanser på löpande band men fick inte dit puckarna.

Max Friberg: 2 Slutspelss­pelare. Sådana som Frölunda behöver ha fler av nästa säsong. Spelare som gillar när det gör lite ont.

Sebastian Stålberg: 2 Likt Friberg så viker han aldrig ner sig. Kämpar och sliter och gör allt för att vinna.

Joel Lundqvist: 1 så kände vi att det var bättre med Schweiz. Det är ingenting som vi ångrar nu, säger han.

– Absolut! Det är ett annorlunda klimat här och våren har redan kommit. Förra vintern hade vi 20 grader ända fram till slutet av oktober. Sen är det en storstad, nära till allt och smidigt att ta sig hem med direktflyg och så. Vi trivs jättebra och klubbarna i Schweiz är väldigt bra på att ta hand om sina importer. Sen har jag försökt lära mig lite franska men det har väl gått sådär. FÖR HENRIK TÖMMERNES återstår nu ett år på kontraktet. Att möjlighete­rna till fortsatt spel i Schweiz och att locktonern­a från Ryssland lär komma igen är ganska väntat.

– Det ska bli kul att köra ett år till här nu när man vet mer om ligan och känner till lagen och spelarna. Sen får vi se vad som händer i framtiden. Frölunda?

– Självklart finns alltid de tankarna där. Varje gång jag kollar på en match, framförall­t när det är fullsatt så tänker man mer på att återvända. Men vi får se när eller om jag kommer tillbaka. Det är inget jag kan svara på nu men ambitionen att avsluta i Frölunda finns absolut där. Lagkaptene­n kan inte vara nöjd med sitt slutspel. Försökte tackla sig in i slutspelet men det hände inte särskilt mycket i år.

Christoffe­r Ehn: 1 Försöker och försöker men känns iskall när lägena uppstår. Ett bättre målskytte på Ehn och han hade spelat en större roll.

Ponthus Westerholm: 1 Petad stundtals. När han väl spelade så hände det inte jättemycke­t direkt.

Pontus Widerström: 2 Tacklades, vann puckar, slet i defensiven och gjorde det otacksamma jobbet. Dock inget hot offensivt.

Mats Rosseli Olsen: 3 Bästa forwarden i Frölunda under slutspelet. Visade vilja. Visade vinnarinst­ällning. Försökte få med sig sina lagkamrate­r. Mats Rosseli Olsen.

Simon Hjalmarsso­n: 2 Bättre nu än under tidigare slutspel för Frölunda. Tar ett större ansvar men borde kunna hota mer offensivt.

Ryan Lasch: 2 Poängkunge­n gjorde mängder med just poäng i grundserie­n. De flesta i powerplay. Så när powerplay-spelet hackade rejält under slutspelet så försvann även poängprodu­ktionen från Lasch.

Jesper Emanuelsso­n, Joel Mustonen, Oliwer Fjellström (Spelade för lite för att betygsätta­s).

 ??  ?? GULDMINNEN.
GULDMINNEN.
 ??  ?? BÄST.
BÄST.
 ??  ?? RESOLUT. Rasmus Dahlin.
RESOLUT. Rasmus Dahlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden