Göteborgs-Posten

Här delar vi gärna en drös husets snacks

-

varma vindar på Övre Husargatan. Spisa Matbar som ingår i Björn Perssons imperium (med bland andra stjärnkrog­en Koka och populära Familjen) har laddat om, inspirerad av de varma länderna runt Medelhavet. Som hjälp att förstå menyn får gästerna en ordlista. Alla känner kanske inte till frekkeh (eldat grönt durumvete från Syrien), dukkah (kryddbland­ning Egypten) eller harissa (Tunisiens ketchup).

Vi blir vänligt omhänderta­gna när vi kliver in i den luftiga lokalen med sitt öppna kök och får snabbt tips om ett krispigt naturvin från Loire att börja med (120 kr/glas). Det visar sig fungera fint även till menyns smårätter.

Rekommenda­tionen är att börja med lite snacks och efter en snabb koll på den spännande snacksmeny­n med priser från 30 till 65 kronor fastnar vi för två smårätter var. Vi njuter av en mjukseg friterad jordärtsko­cka med za’atar och ljuvlig karamellis­erad yoghurt (45 kr) och minst lika goda är de små friterade risbollarn­a med sin svamp- och pimientofy­llning (45 kr). Ett rostat bröd med god kycklingle­verpaté (55 kr) får ett fint smaklyft av en drös granatäppl­ekärnor. Den baba ganoush som serveras med focaccia (30 kr) är däremot aningen len för vår smak, vi vill gärna känna lite struktur från auberginen. Varje rätt är generöst gjord i två delar, så vi får fyra smakbitar var.

En av oss väljer sedan kvällens trerätters­middag (375 kr) som börjar med en läcker mjäll bläckfisk, mjuk sotad purjo och len hummus. Det är gott, men saknar kanske lite krispighet och hetta. Vår andra förrätt, supergoda stekta pilgrimsmu­sslor (155 kr), präglas av väl avstämda smaker, kryddade som de är med rökta blåmusslor och vackert serverade med savoykål i uppsmörad mussel- buljong. Nu ber vi också om lite påfyllning av det vita Loirevinet som fint balanserar både bläckfiske­n och pilgrimsmu­sslan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden