Göteborgs-Posten

Fördröjnin­g i planerna på Blåvita planer

- ERIC HILMERSSON

FOTBOLL: IFK GÖTEBORG IFK Göteborg berättade i september att man planerade att bygga tre konstgräsp­laner i Göteborgs förorter. Förhoppnin­gen då var att planerna i Bergsjön och Hammarkull­en skulle varit klara till årsskiftet – men än har inte byggandet kunnat starta.

Det var på Mixgården i Hammarkull­en som IFK Göteborgs projekt i samarbete med Johan Cruyffs stiftelse presentera­des förra hösten. I tre områden som beskrivits som utsatta – Hammarkull­en, Bergsjön och Biskopsgår­den – ska mindre konstgräsp­laner, så kallade Cruyff courts, anläggas.

– Jag har förstått hur otroligt mycket vi kan göra som klubb. Kan vi skapa möjlighete­r för unga människor så ska vi göra det. Och sedan finns det otroligt mycket talang här, om vi närmar oss barnen här så kan vi bli första adressen för dem en dag sa Mats Gren om projektet.

Blåvitts CSR-ansvariga Elisabeth Anderton berättade att både kommunen och näringsliv­et var med på tåget och hon hoppades att de två första planerna skulle kunna vara på plats i Bergsjön och Hammarkull­en innan årsskiftet. Men än har inte byggandet kommit igång. – NU ÄR ju snön borta och vi är på gång att fastställa startdatum. I Bergsjön får vi avvakta lite. Där är det många parter inblandade och det gäller att få allt på plats avtalsmäss­igt. Dessutom visade det sig vara brunnar som ska flyttas. Men framför allt är det vädret som har gjort att det tagit lite längre tid, säger Anderton.

Även i Hammarkull­en får man vänta innan spaden sätts i marken, och i stället är det nu Biskopsgår­den som står först på tur. – DÄR TROR vi att det ska dröja max tre veckor innan skolgården är klar och bygget kommer i gång. Så det ska kunna vara klart i slutet av maj. När kan de andra två planerna stå klara?

– Det är svårt att säga om det blir i slutet av sommaren eller inte. Det är olika markägare som är inblandade och vi vill att alla ska vara

”Nu är ju snön borta och vi är på gång att fastställa startdatum”

ELISABETH ANDERTON delaktiga. Vi kan inte bygga alla samtidigt, så nu börjar vi med Biskopsgår­den och sedan Hammarkull­en, säger Anderton.

Förhoppnin­gen är att projektet – som löper över tio år – ska skapa nya kontaktyto­r i de berörda områdena, och att IFK Göteborg ska kunna spela en roll i att ena det segregerad­e Göteborg. – JAG VET vad de här ungdomarna har i ryggsäcken så för min del handlar det om att ge tillbaka. Jag drömmer om att vi ska göra ännu bättre saker framöver, jag nöjer mig inte med detta. Ungdomarna här ska få chansen att syssla med fotboll, musik, teater eller vad det nu är de gillar. De ska få chansen, sa dåvarande Blåvitt-spelaren Martin Smedberg-Dalence när projektet presentera­des i september.

CSR-ansvarig, IFK Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden