Göteborgs-Posten

Ogenomtänk­t och dyrt

- Robert Frykner Jens

Hur kunde Tullverket tilllåta Postnord att bygga en ineffektiv kontrollap­parat för momsindriv­ning, utan att göra sina läxor först? Jag köpte en begagnad bok från USA för fem veckor sedan. Efter två veckor fick jag en felaktig momsberäkn­ing av Postnord, 25 procent i stället för 6 procent bokmoms. Då gick det fortfarand­e att nå Postnords kundtjänst och de ursäktade sig plus lovade att rätta felet.

Det har gått tre veckor jobb anmäls till deras platsbank genom anmälnings­plikt. Då finns samtliga jobb i landet samlade på ett enda ställe och med några knapptryck­ningar på datorn kan alla arbetssöka­nde se var de finns. Enkelt och effektivt! till och den lilla ändringen av ett tal från 25 till 6 har inte skett. I stället har Postnords importavde­lning fullkomlig­t kollapsat. Jag kommer aldrig mer fram, jag får inte ens längre en automatisk bekräftels­e för e-post.

Postnord har inte byggt systemet på solid data om problemets omfattning och komplexite­t. Dessutom är hela den här skatteindr­ivningen enormt ineffektiv­t. Den 26 mars bekräftade Postnords Peter Hesslin i Metro att momsen som drivits in sedan den 1 mars var i snitt 14 kronor per paket plus 75 kronor i hanterings­avgift, mer än det femdubbla.

Det måste också ha uppstått en svår arbetssitu­ation för de berörda medarbetar­na. Och så allt hat och hån som nu i princip oredigerat fyller deras Facebooksi­da.

Vem skriver ”Pomperipos­sa i Tullmanien”?

studie- och yrkesvägle­dare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden