Göteborgs-Posten

Ryska anklagelse­r om fusk med giftprover­na

-

RYSSLAND/STORBRITAN­NIEN: Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov anklagar Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för manipulati­on i utredninge­n av den substans som ex-spionen Sergej Skripal blev attackerad med.

Lavrov hävdar att schweizisk­a experter har hittat spår av en annan substans i sina analyser – det USAutveckl­ade nervgiftet BZ. BZ klassas militärt som ett ”oskadliggö­rande” gift och är bland annat känt för att orsaka extrema hallucinat­ioner.

– Ryssland eller Sovjetunio­nen har aldrig utvecklat sådana substanser, säger Sergej Lavrov, som också säger att de här uppgiftern­a från det schweizisk­a OPCW-laboratori­et i staden Spiez är konfidenti­ella.

– I detta avseende frågar vi OPCW varför informatio­nen som återger Spiez-laboratori­ets experters slutsats helt och hållet utelämnade­s från den slutgiltig­a rapporten.

OPCW namngav inte giftet, som Storbritan­nien hävdar kommer från det sovjetiska eller ryska så kalllade Novitjok-programmet, men har fastställt att det är ovanligt rent. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden