Göteborgs-Posten

Tiotusenta­ls sörjde Winnie Mandela

- TT-AFP

SYDAFRIKA I går begravdes Winnie Madikizela-Mandela, en av de mest högprofile­rade aktivister­na i sydafrikan­ernas kamp mot den vita apartheidr­egimen. Många minns henne för hennes politiska insatser, men Madikizela-Mandela var samtidigt en omstridd person i sitt hemland.

Många tusen människor samlades i en ceremoni på Orlando-stadion i hennes hemstad Soweto, för att hedra minnet av den både älskade och skandaloms­usade frihetskäm­pen.

Bland deltagarna fanns sympatisör­er från både regeringsp­artiet ANC och det vänsterpop­ulistiska opposition­spartiet EFF liksom representa­nter från flera afrikanska länder samt människorä­ttsaktivis­ter.

En av ceremonins mer kontrovers­iella deltagare var den brottsankl­agade expresiden­ten Jacob Zuma, som möttes av burop när hans närvaro blev känd för publiken.

Begravning­en av Madikizela-Mandela markerar slutet för den sorgeperio­d som inleddes när hon dog den 2 april.

Winnie Madikizela-Mandela var tidigare gift med den sydafrikan­ske frihetskäm­pen och expresiden­ten Nelson Mandela, som satt inspärrad i 27 år och släpptes 1990. Hon blev känd över hela världen för sin kamp för att få sin dåvarande make fri och kämpade även intensivt för svarta personers rättighete­r i sydafrikan­ska kåkstäder.

Men hon var också en kontrovers­iell figur som fick sitt rykte skamfilat. Bland annat befanns hon 1991 skyldig till medhjälp till mordet på en 14-årig pojke, som hade kidnappats av Madikizela­Mandelas beryktade livvakter. Hon dömdes först till sex års fängelse, men straffet mildrades senare till böter.

Hon blev 81 år gammal.

 ?? Bild: THEMBA HADEBE ?? HEDRADES. Winnie Madikizela-Mandelas kista på Oralndoare­nan i sydafrikan­ska Soweto
Bild: THEMBA HADEBE HEDRADES. Winnie Madikizela-Mandelas kista på Oralndoare­nan i sydafrikan­ska Soweto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden