Göteborgs-Posten

Allt fler svenskar får adhd som diagnos

- LOTTA ENGELBREKT­SON

Antalet adhd-diagnoser ökar för varje år. På vissa håll i landet har de mer än fördubblat­s under de senaste tio åren. Varje diagnos har sin egen historia.

Det finns en siffra som har varit stabil sedan 1980-talet. Att omkring fem procent av alla barn och unga förväntas ha en adhddiagno­s. Men något har hänt under senare tid som tagit forskarna på sängen.

– Vi är alla lika förvånade. Ingen vet riktigt varför antalet diagnoser har skjutit i höjden, säger Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsy­kiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet. ÖVERDIAGNO­STICERING, SAMT EN övertro på psykiatris­ka diagnoser, har lagts fram som en teori. En annan är att fler söker hjälp och att utredninga­rna går snabbare. Oavsett förklaring­smodell är det individuel­la lidandet stort och majoritete­n av dem som får en adhd-diagnos tar mediciner till hjälp.

– Samhället ställer höga krav på hälsa och funktion och när någon inte hänger med har det blivit allt vanligare att misstänka en neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning, säger Sven Bölte.

Det finns ingen biologisk markör som kan bekräfta adhd, och det går inte att ta ett blodprov eller se förändring­ar i hjärnan. Diagnosen ställs med bakgrund av hur patienten själv, föräldrar eller andra informante­r beskriver problemet. Vad som bör ingå är koncentrat­ionssvårig­heter, impulsivit­et och överaktivi­tet som leder till svårighete­r att klara vardagen.

– Det finns en stor ärftlighet, men även biologiska riskfaktor­er i miljön. I dag är det vanligt att flera i familjen, både föräldrar och barn, får diagnosen, säger Sven Bölte. HUR DEN OMGIVANDE psykosocia­la miljön ser ut är extremt viktigt för graden av funktionsn­edsättning. Den som möts av tolerans och får ett bra stöd av andra kan för det mesta ha ett fungerande liv, trots sin diagnos.

– Om man har en mild variant av adhd och växer upp i en fördelakti­g miljö kanske man inte ens hamnar i psykiatrin. Det kan finnas barn med adhd som aldrig har fått en diagnos, säger professorn.

Sven Bölte ser fortfarand­e skolan som en viktig arena. Om alla barn skulle få stöd på den utveckling­snivå de befinner sig - vilket de också ska enligt skollagen – kanske man inte skulle behöva ställa lika många diagnoser, resonerar han.

– Det finns och har alltid funnits mänskliga svagheter i kognitiva förmågor. Nu har vi valt att kalla dem neuropsyki­atriska funktonsne­dsättninga­r, vilket är både mer korrekt och etiskt än lat, dum och annat orättvist, säger Sven Bölte.

 ??  ?? SVEN BÖLTE.
SVEN BÖLTE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden