Göteborgs-Posten

Simone spelar den nya kökspojken

Kultur

- JOHANNA HAGSTRÖM

TV Simone Coppo från Italien kom till Sverige för drygt ett år sedan för att spela in sina första scener i SVT:s storserie Vår tid är nu. Till hösten gör han entré i tv, som den unge Angelo. I första säsongen av Vår tid är nu stormade kökspojken Calle, spelad av Charlie Gustafsson, in i tv-rutan och stal både tittarnas och rika flickan Ninas (Hedda Stiernsted­t) hjärta.

I andra säsongen, som har premiär i höst på SVT, är det den unge diskaren Angelo som spås bli tittarfavo­rit. Om han finner kärleken i tv-serien återstår att se, men hans roll kommer att växa och han kommer att vara med även i hela säsong tre, enligt SVT. PRECIS SOM SIN rollfigur kom skådespela­ren Simone Coppo till Sverige utan att känna någon här eller med några kunskaper i svenska.

– Jag fick höra via min agent att de sökte en ung italiensk skådespela­re med ”the dream in his eyes”. Dessutom skulle man ha lätt för språk och jag kunde redan fyra språk, säger han i en paus i inspelning­arna av tv-seriens tredje säsong i Jonsered.

Han talar mest engelska, men då och då blandar han in svenska uttryck, som när han kommer in på svensk fikatradit­ion, som han gärna mixar med italiensk kaffedito.

– Jag vet att jag säger det här grammatisk­t fel, men jag är kär i kanelbulle­n! Förresten, jag har med min egen espressoma­skin, vill du ha en kopp? HAN ÄR skådespela­rutbildad och har varit med i den italienska dramaserie­n En stor familj (2012) och också spelat mycket teater. Svenska var han tvungen att lära sig blixtsnabb­t, då tiden i tv-serien gör stora hopp och hans rollfigur Angelo efter en knagglig start lär sig språket och tar sig upp i restaurang­hierarkin.

Snart är Angelo befordrad till servitör på Djurgårdsk­ällaren, men sedan vill Simone Coppo inte avslöja mer. ANGELO KOMMER HELT ensam till Sverige, men han är en del i den stora arbetskraf­tsinvandri­ngen från bland annat Italien på 1950-talet. Simone Coppo drar själv parallelle­n till dagens flyktingar som kommer till EU och Italien.

Det känns extra viktigt att berätta Angelos historia just nu, för den delas med så många andra

– Jag flyttade själv till Brasilien med min familj som barn och jag upplever en stark koppling till flyktingar­na som kommer hit nu. Det känns extra viktigt att berätta Angelos historia just nu, för den delas med så många andra.

Det blir fler nyheter i höstens säsong av Vår tid är nu. Den svenska skådespela­ren Tova Magnusson, nu aktuell i krimserien Gråzon, gör entré som socialborg­arrådet Britt Gahn. Tillsamman­s med sin man, funkisarki­tekten Svante Gahn (spelad av Andreas Rothlin Svensson), blir hon stamgäst på Löwanders restaurang.

– De tillhör en progressiv elit som har kontakt med de styrande socialdemo­kratiska kretsarna. Framför allt Britt blir viktig för händelseut­vecklingen i serien, säger seriens huvudmanus­författare Ulf Kvensler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden