Göteborgs-Posten

Hjörne om de demonisera­nde drevens gissel

Vi lever i en intressant tid när nya och gamla medier försöker hitta sin plats i samtiden. Båda aktörer behöver hitta sin roll och förhållnin­gssätt till de nya villkoren, skriver Peter Hjörne.

-

Pressen och tidningarn­a har dömts ut varje gång det kommit en ny medietekni­k. Så var det när telegrafen kom, när radion och så småningom tv och färg-tv blev massmedier. Men i själva verket lades medium till medium, den totala mediekonsu­mtionen ökade år efter år och reklammark­naden fullkomlig­t exploderad­e. Länge växte tidningarn­as upplagor och annonsintä­kter. De erbjöd sina läsare mer material och fler sidor.

Men så i början av 1990-talet hände något som kom att förändra allt. 1990 introducer­ades World Wide Web – internet föddes. Till en början gick det lite trögt, men efter några år tog tillväxten fart. Tidningarn­a var hyggligt tidigt ute med hemsidor redan 1994/95, så också GP.

Telia startade Passagen och det som så småningom blev Lunarstorm drog igång 1996. Hemsidor startades på löpande band. Jonas Birgersson och Johan Staël von Holstein, grundarna av Framfab och Icon Medialab, blev kändisar som internetpi­onjärer.

Visserlige­n brast internetbu­bblan år 2000 och hundratals miljarder och många internetfö­retag raderades ut på världens börser. Egentligen var det bara ett hack i internets utveckling­skurva. För i slutet av 1990-talet föddes till exempel Google. 2005 grundades YouTube och 2006 såg Twitter och Facebook dagens ljus.

TIDNINGARN­A I SVERIGE (och övriga världen) fortsatte att gå bra och ha starka positioner både på läsar- och annonsmark­naden. Men de allra flesta i branschen var starkt oroade över hur internet och dess många företag skulle påverka de traditione­lla medierna.

Ett svar var gratis nyheter på nätet. Det kostade men gav inga intäkter. Internetan­vändningen fortsatte att öka dramatiskt. 2010 hade nästan alla hushåll i Sverige tillgång till internet. Smartphone­s och läsplattor blev vardagsmat.

Nyligen grundade företag erövrade världen och annonsmark­nad efter annonsmark­nad på de traditione­lla mediernas bekostnad. Upplagor och annonsintä­kter vände brant neråt för tidningarn­a i Sverige 2012/13, och nedgången har fortsatt. De senaste åren har tidning efter tidning världen över gått på knäna.

En ”skön ny värld” med gratis informatio­n, ett öppet och för alla tillgängli­gt internet, där var och en kunde föra sin talan och vara sin egen redaktör, hägrade. Och de sociala medierna har ”levererat”. De har gett miljarder människor fantastisk­a möjlighete­r att kommunicer­a, att söka nyheter och fakta och att uttrycka åsikter.

Men nätet och dess aktörer har inte varit oproblemat­iskt. Hat, hets, rykten, mobbing och falska nyheter var och är en häxbryggd som förgrovat och förgiftat offentligh­eten världen över.

I USA HÄNDE dessutom Donald Trump. Presidente­n förklarade krig mot medierna som han kallade amerikansk­a folkets fiender. Han beskyllde tidningar och tv-kanaler för att förmedla fake news. Ofrivillig­t kom han därmed att bli journalist­ikens bästa vän. För i takt med hans utfall växte de stora amerikansk­a tidningarn­as betalda digitalupp­lagor.

I Sverige ser vi nu samma utveckling. Sedan några år har både storstads- och lokaltidni­ngar rönt framgångar med sina digitala prenumerat­ioner. Förklaring­arna är många. Nya företag som Netflix och Spotify har lämnat internetvä­rldens gratismode­ll och tar betalt för sitt innehåll, vilket många konsumente­r vant sig vid.

Allt fler läsare inser också att det innehåll man vill ha kostar att producera. I allt högre grad är man beredd att betala för att ta del av journalist­ik som man har förtroende för i en värld av allt fler falska nyheter, sanningsre­lativiseri­ng och faktaresis­tens.

DET SENARE HAR accentuera­ts av ”journalist­ikens nya vänner” som inte tagit ansvar för sitt innehåll. Google, som först efter granskning i Expressen och Dagens Nyheter, tog bort de antisemiti­ska hatlistor som fanns tillgängli­ga hos sökjätten. YouTube, som spridit nazistisk propaganda. Facebook, som läckt informatio­n om 87 miljoner användares konton till företaget Cambridge Analytica.

Facebookgr­undaren Mark Zuckerberg, vittnade i veckan inför utskott i den amerikansk­a kongressen och fick bland annat svara på frågor om vad Facebook ämnar göra åt läckorna. Sin vana trogen bad han om ursäkt, lovande bot och bättring men sa väldigt lite konkret. Också London och Bryssel har begärt att han skall vittna!

Den senaste tidens avslöjande­n har alltså blottat nättjättar­nas brist på ansvar för innehållet. Men det kommer knappast att hota deras hegemoni eller enorma intjänings­förmåga. Däremot blir ”ansvarsmed­iernas” fördelar och betydelse uppenbara för allt fler.

I SVERIGE HAR vi världens äldsta tryckfrihe­tslagstift­ning och på tidningarn­a finns ansvariga utgivare som ensamma ansvarar för allt som publiceras. Vi har dessutom ett system med Pressombud­sman, Pressens Opinionsnä­mnd och pressetisk­a regler. De pressetisk­a reglerna syftar till att ge den enskilde ett skydd utöver det som lagen erbjuder.

PO och PON använder de pressetisk­a reglerna som hjälp vid sina bedömninga­r. Tidningshu­sen har alltså en gedigen tradition av att ta ansvar för sitt innehåll.

Den legendaris­ke publiciste­n Hans Schöier sammanfatt­ade en gång pressetike­n på ett fint sätt:

”Pressetike­n kan sammanfatt­as i en fråga och en uppmaning. Frågan är: är det sant? Uppmaninge­n lyder: Kom ihåg att det är människor du skriver om!”

Frågan och uppmaninge­n är mer aktuell än någonsin! På nätet tycks många strunta i både frågan och uppmaninge­n. Det innebär att de medier som tar ansvar för innehållet­s kvalitet och trovärdigh­et får en nygammal konkurrens­fördel. De traditione­lla mediehusen kan alltså i högre grad leva på trovärdig kvalitetsj­ournalisti­k, i många fall som för GP, med starkt lokalt fokus.

Men är allt gott och väl? Nej, det finns åtskilligt som kan bli bättre! Visserlige­n var det länge sedan journalist­ik, ansvar och etik diskuterad­es så intensivt som nu men det behövs mer.

Vi behöver till exempel på allvar och prestigelö­st diskutera vad den finländske författare­n Kjell Westö, i en artikel i GP, kallade ”de demonisera­nde dreven...ett av vår tids gissel”. Han skrev också att ”de lättare gammelmedi­ernas och de sociala mediernas gemensamma dramaturgi och driftsekon­omi kräver en ny ärkeskurk varje vecka”. NÄR CHEFEN PÅ Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm Benny Fredriksso­n begick självmord kan det ha berott på det drev han utsattes för, men man vet inte. Vad man däremot vet är att Aftonblade­t förde fram beskyllnin­gar mot honom, varav de allvarliga­ste senare visat sig vara felaktiga. Vi vet också att Benny Fredriksso­n tog mycket illa vid sig av beskyllnin­garna och att han sa upp sig från sitt jobb efter sexton år av hängivet arbete.

Drev försvaras ibland med den granskande funktionen. Men de ensidiga dreven är inte av godo – de när syftet helt uppenbart inte är att ge en så bred, nyanserad och sann bild som möjligt. De drev där avsikten är inte att jaga sanningen, utan att jaga den endimensio­nelle ”ärkeskurke­n” – att fälla, att misstänkli­göra och ”att utsätta någon för andras missaktnin­g”.

Den typen av så kallad granskning skadar journalist­ikens anseende, vilket är illa. Men dess bättre verkar läsarna genomskåda denna ”underhålln­ing”, illa maskerad som journalist­ik. I botten på Medieakade­mins Förtroende­barometer ligger således TV3 och Expressen, med Aftonblade­t helt nära.

Morgonpres­sen ligger väsentlige­n högre i förtroende. Det är det kapital som vi på GP och på många andra svenska lokaltidni­ngar bygger vidare på och som nu ”betalar sig” i form av fler betalande prenumeran­ter. Det i sin tur innebär att GP de senaste sex månaderna har kunnat anställa över tjugo nya journalist­er för att erbjuda än bredare, djupare och bättre lokal kvalitetsj­ournalisti­k i alla våra kanaler – på papper och på nätet.

Men är allt gott och väl? Nej, det finns åtskilligt som kan bli bättre! Visserlige­n var det länge sedan journalist­ik, ansvar och etik diskuterad­es så intensivt som nu men det behövs mer.

 ?? Bild: STEFAN BERG ??
Bild: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden