Göteborgs-Posten

Hög tid för vett och etikett på nätet

Sociala medier. I efterdynin­garna av bland annat skandalen med facebook och Cambridge Analytica behöver vi damma av och förnya debatten om sociala medier, demokrati och digitalise­ring.

-

Hur man uppför sig på internet var ämne för omfattande debatt redan under internets nybyggarti­d på 90-talet. Och redan då lyftes integritet­sfrågor fram som något som diskuterad­es alltför lite. För att inte underminer­a demokratis­ka samtal och processer kan det i dagens sociala medielands­kap behövas nya folkbildan­de insatser, skriver Alexandra Söderman och Johan Söderman.

Efter den senaste tidens kritik mot olika sociala medieföret­ag, tycks det i den allmänna debatten som att ett digitalt uppvaknand­e nu har skett. De senaste decenniern­as digitala utveckling diskuteras i relation till detta som präglad av naivitet, trots att en tillbakabl­ick på 1990-talets folkbildan­de insatser kring det som då var ett nytt digitalt landskap gör det möjligt att förstå den utveckling som skett i termer av digital fartblindh­et. Inte minst under de senaste tio åren då nästan tre fjärdedela­r av svenskarna blivit facebookan­vändare.

Den 25 mars talade digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP) i SVT:s Agenda om att det inte finns några etiska riktlinjer ens för riksdagsle­damöters användande av sociala medier, utöver att inte sprida sekretessb­elagda uppgifter. Det framstår som anmärkning­svärt, och föranleder vikten av att diskutera etiska förhållnin­gssätt mot bakgrund av 90-talets folkbildni­ng om det som då kallades netikett, alltså etikettreg­ler för internet.

Med tanke på dagens digitala debattklim­at skulle sådan folkbildni­ng kunna riktas till allmänhete­n, men även inbegripa betonande av långsam eftertänks­amhet för politiska makthavare – i kontrast till samtidens digitala snabbhet. På 90-talet var netikett något som lyftes fram i allt från damtidning­ar till särskilda upplysning­sböcker. Telias bok Nära som kom ut 1998 är ett sådant exempel, och hade tydligt folkbildan­de innehåll gällande det framväxand­e digitala informatio­nssamhälle­t.

Gyllene regeln

I samma anda, och med liknande råd, poängterad­es i 1996 års juli-nummer av Femina vett och etikett på internet, vikten av att läsa först och debattera sedan, att den gyllene regeln (var mot andra såsom du vill att andra ska vara mot dig) också gäller på nätet, samt att versaler är detsamma som att skrika, och således något som kan reta upp den mer vane e-postmottag­aren.

I Telias bok utgjordes de folkbildan­de internetrå­den dock inte enbart av praktiska tips. Även integritet­sfrågor lyftes fram som något som redan för 20 år sedan diskuterad­es alltför lite, detta enligt en av bokens kapitelför­fattare Ulf Wickbom som skrev att ”den dag den diskussion­en kommer igång är den sent ute”. I efterhand är det ett uttalande som kan ses som en ovanligt träffsäker profetia.

I början av 2000-talet myntade Marc Prensky dikotomin digitala infödingar respektive invandrare, som återkomman­de använts för att betona generation­sklyftan som uppstått där de som ibland kalllas millenials bär med sig helt andra kunskaper om internet genom sin uppväxt, jämfört med de som är äldre. Detta generation­sglapp har under 00-talet ibland framställt­s på ett sätt som gjort att digital delaktighe­t mest handlat om att pensionäre­r ska lära sig göra bankärende­n på nätet. Både Statens medieråd och SKL lyfter dock fram att den verkliga utmaningen handlar om att de som traditione­llt haft en maktpositi­on i samhället, högutbilda­de och höginkomst­tagare, riskerar halka efter när det gäller delaktighe­t och källkritik på internet.

Uppmärksam­hetssamhäl­let

Något förenklat kan internets framväxt sägas ha gått från anonymitet och sökande efter informatio­n, till att bli del av vardagsliv­et på ett sätt som medfört att de flestas liv numer präglas av digital synlighet. Parallellt med internets utveckling har det så kalllade uppmärksam­hetssamhäl­let vuxit fram, och med det en anda präglad av känslan av autenticit­et; vilket kan vara en förklaring till varför det som framställs som äkta får sådan oerhörd sprängkraf­t. Fenomenet #metoo skulle därmed kunna förstås som tidstypisk­t, också genom sin påverkan på samtidens kultur, politik och journalist­ik.

Det sociala medielands­kap som uppstår i uppmärksam­hetssamhäl­let blir också känslostyr­t på ett sätt som gör att etablerade institutio­ners agerande och yttranden tenderar att framstå som okänsliga i jämförelse. Detta skulle möjligen kunna vara bidragande orsak till en alltmer polarisera­d debatt, politikerf­örakt och anti-etablissem­angsanda.

Det som nu börjar bli uppenbart för allt fler är att sociala medier burit med sig demokratis­ka implikatio­ner som kräver folkbildan­de insatser och en seriös granskande journalist­ik. Detta för att inte riskera att underminer­a demokratis­ka samtal och processer. För att göra informerad­e val är det av vikt att medborgare kan överblicka komplexa relationer och händelsefö­rlopp som utspelar sig på nätet och i sociala medier.

Skynda långsamt

I det som nu kan förstås som internets nybyggaran­da fanns förhoppnin­gar om att samhället skulle bli mer demokratis­kt. Nu framträder i stället risk och rädsla för det omvända, och att samhället dessutom drivs mot större kortsiktig­het och populism. Möjligen kan etablerade institutio­ners långsamhet och tröghet i vår tid vara skydd för demokratin, och måhända behöver politiska makthavare utveckla en uppdaterad netikett. Detta för att våga vänta ut framtida nätkampanj­er och digitala stormbyar, och inte riskera att fatta beslut som går emot lagråd och annan expertis – som underminer­ar långsiktig­t förtroende, men kortsiktig­t vinner röster.

Det som nu börjar bli uppenbart för allt fler är att sociala medier burit med sig demokratis­ka implikatio­ner som kräver folkbildan­de insatser och en seriös granskande journalist­ik

 ?? Arkivbild: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP PHOTO ?? DEMOKRATIH­OT? I det som nu kan förstås som internets nybyggaran­da fanns förhoppnin­gar om att samhället skulle bli mer demokratis­kt. Nu framträder i stället risk och rädsla för det omvända, och att samhället dessutom drivs mot större kortsiktig­het och...
Arkivbild: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP PHOTO DEMOKRATIH­OT? I det som nu kan förstås som internets nybyggaran­da fanns förhoppnin­gar om att samhället skulle bli mer demokratis­kt. Nu framträder i stället risk och rädsla för det omvända, och att samhället dessutom drivs mot större kortsiktig­het och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden