Göteborgs-Posten

VÄSTLÄNKEN SÅGAS INOM TRAFIKVERK­ET

NYHETER: Missnöjet mot Västlänken bubblar inne på Trafikverk­et. Nu väljer flera anställda att tala ut om tystnadsku­lturen, sin kritik mot projektet och pressen att till varje pris försvara Västlänken.

- MICHAEL VERDICCHIO michael.verdicchio@gp.se

De anställda, som på olika sätt har mycket god insyn i projektet, har väldigt konkreta invändning­ar mot Västlänken. Av rädsla för att deras detaljkuns­kaper ska kunna peka ut vilka de är kan dock GP inte skriva om dem i detalj.

– Det finns en jättestor rädsla för att kritisera detta internt. Du riskerar hela din karriär om du säger något negativt om Västlänken, säger en anställd på Trafikverk­et.

– Det är en väldigt dyr tunnel som kommer göra väldigt liten nytta. Tvärtom kommer Västlänken att skapa stora problem. Men när det gäller Västlänken är det locket på. Jag har personlige­n blivit tillsagd av en chef att inte prata om det eftersom det skulle kunna få negativa konsekvens­er för mig, säger en annan. FLERA MENAR ATT det råder en tystnadsku­ltur inom Trafikverk­et, där minsta kritik mot projektet riskerar att leda till utfrysning och förstörda karriärmöj­ligheter. En del menar att en prestigeku­ltur fått fäste i väggarna på myndighete­n.

– Det jag vänder mig mot är Trafikverk­ets sätt att själva driva kampanjer för att det här projektet är så bra. Vi är flera inom verket som vet att det inte kommer bli den mirakeleff­ekt som man kommunicer­at ut till allmänhete­n, säger en anställd.

En annan som tidigare varit anställd på Trafikverk­et är Stellan Tengroth, före detta trafikanal­ytiker som fram till 2014 jobbade med olika projekt kopplade till Västlänken. Efter sin avgång valde han att skriva en bok om projektet – där han starkt ifrågasätt­er nyttan med tunneln och Trafikverk­ets budskap kring dubblad kapacitet. Något som han även utvecklat i en debattarti­kel.

– Jag har personlige­n inte upplevt att det är lågt i tak, men jag har vid ett tillfälle fått några sura kommentare­r från en direktör efter att jag riktat viss kritik. Även om jag har en positiv bild kan jag förstå den som håller tyst. Trafikverk­et är inte befriat från dåliga chefer eller besserwiss­ers vid fikaborden, säger Stellan Tengroth. FLERA NÄMNER ETT tillfälle i oktober 2016, då anställda på Trafikverk­et och kommunen bjöds in till Scandic Opalen för en konferensd­ag gällande Västsvensk­a paketet. Under dagen, där bland annat komikern Özz Nûjen stod för underhålln­ingen, hölls flera anföranden om de olika projekten. Bland annat av en kommunikat­ör med kopplingar till Trafikverk­et och Göteborgs stad, som inför ett hundratal personer jämförde Västlänken-motståndar­en och politikern Martin Wannholt (politisk vilde, kandiderar nu för Demokrater­na) med USA:s Donald Trump.

Händelsen, och ryktet om den, fick flera anställda att reagera. Så även Wannholt själv när han fick höra vad som sagts.

– Han sa i princip att jag var Göteborgs egen Donald Trump, kopplat till mitt motstånd mot Västlänken. När jag fick höra detta ringde jag upp och skällde ut honom. Men det var inget jag gick vidare med sen, säger Martin Wannholt till GP.

Några veckor efter konferense­n

skickade kommunikat­ören slutligen ut en ursäkt till alla deltagare där han bad om förlåtelse och skrev att han var ”djupt ångerfull”.

”Göteborgs stad står självklart inte bakom detta uttalande och det är helt emot de förhållnin­gssätt som gäller för Göteborgs stad” stod bland annat i mejlet.

– Det är bara ett av många exempel som visar hur kulturen är. Kritiserar du Västlänken riskerar du att förlöjliga­s och bränna alla dina karriärbro­ar. Så ska det inte vara på ett statligt verk. Det är politikers uppgift att driva kampanjer för vad de tycker – inte tjänstemän­s, säger en anställd till GP. TILL GP SÄGER kommunikat­ören att han ångrar liknelsen och kallar den ett ”olämpligt skämt”. Han förstår dock inte de som beskriver en tystnadsku­ltur på Trafikverk­et.

Det är samtidigt inte bara anställda på Trafikverk­et som beskriver en rädsla för att öppet ifrågasätt­a Västlänken. Under GP:s granskning har även anställda som på olika sätt arbetar med projektet på kommunal och regional nivå hört av sig.

– Det är bra att ni vänder på alla stenar. Det har blivit känsligt att prata om den där tunneln, säger en regionanst­älld.

– Att vara kritisk mot Västlänken är som att skriva under sin avskedsans­ökan. Det har blivit väldigt obehagligt, säger en kommunanst­älld. VITTNESMÅL SOM DELVIS är bekanta för Kristian Pedersen, före detta informatio­nschef på Göteborgs stad med ansvar för stadsbyggn­adsfrågor. När Västlänken projektera­des var han med och marknadsfö­rde projektet som en framtidslö­sning – idag är han inte lika positiv.

– De experter som jobbade med att ta fram Västlänken på min tid, säger i dag att det är föråldrat. Västlänken är som en dinosaurie som kommit in i fel årtusende. Men jag kan förstå de tjänstemän som inte vågar höja rösten i detta skedet – det här är deras jobb. Och man känner nog att man får ta skeden i vacker hand, säger Kristian Pedersen.

”Du riskerar hela din karriär om du säger något negativt om Västlänken” ANSTÄLLDA PÅ TRAFIKVERK­ET

 ??  ?? MISSNÖJE. Flera anställda talar ut om en tystnadsku­ltur på Trafikverk­et angående bygget av Västlänken. Trafikverk­ets presschef är bekymrad över uppgiftern­a.
MISSNÖJE. Flera anställda talar ut om en tystnadsku­ltur på Trafikverk­et angående bygget av Västlänken. Trafikverk­ets presschef är bekymrad över uppgiftern­a.
 ??  ??
 ??  ?? KRISTIAN PEDERSEN.
KRISTIAN PEDERSEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden