Göteborgs-Posten

Skolan var bättre förr

- Marianne Nilsson

Jag blir bedrövad när jag följer alla debatter om den svenska skolan. Själv är jag arbetarson född på 40-talet och hade inte föräldrar med akademisk bakgrund men turen att ha en pappa som var bokälskare och som talade om för oss barn hur viktigt det var att läsa böcker. Bokläsning­en lärde mig mycket och underlätta­de naturligtv­is min skolgång betydligt. Det gjorde att jag också senare fortsatte mina studier på högskolan.

Vi var 30 elever i en klass med pojkar från 3:e till 8:e klass med samma lärare som gav oss alla en bra start i livet. Han var noga med att alla i klassen skulle gå ut med godkända betyg. Då fanns det inga extraresur­ser att ta till för elever som av olika anledninga­r inte hängde med. Bokstavsdi­agnoser talade man inte om på den tiden.

Han hjälpte/uppmuntrad­e dessa elever extra mycket under lektionsti­d. De som hade lättare för sig fick extra uppgifter under tiden som han engagerade sig i de andra. Detta kunde han göra eftersom vi elever respektera­de vår lärare, dessutom var det ordning och reda i klassrumme­t. ”Uppförande och ordning” var också en del av betygen. Minns när jag sökte mina första arbeten efter skolan att det man först tittade på var just betygen i uppförande och ordning. 40-talist och arbetarson Det system som nu råder i skolan med prov och betygskrit­erier är ett experiment­erande på barnens och ungdomarna­s bekostnad, skriver Marianne Nilsson.

EXPERIMENT.

Mats Ekholm, tidigare generaldir­ektör för Skolverket, tycker inte att eget arbete och otydliga kunskapskr­av leder till stress i grundskola­n, utan att det är när elever upplever att kraven överstiger deras förmåga som är orsaken (GP 10/4). Lösningen enligt Ekholm är att eleverna ska ha mer inflytande över schema, prov och undervisni­ng.

Hur ska elever på grundskola­n kunna ha en sådan kunskap och hur mycket tid ska läggas på att en klass med kanske 25 olika uppfattnin­gar ska enas? Hur stora kan skillnader­na då bli mellan olika klasser och skolor?

Det är väl de vuxna som efter många års utbildning och erfarenhet ska kunna bedöma vilka kunskaper som krävs för att möjliggöra fortsatta studier.

Egna arbeten, ja i begränsad mängd, men baskunskap­er och prov på baskunskap­er är något annat.

Det lärare bör ägna tid åt är att motivera, förklara och låta elever träna på dessa baskunskap­er. Kraven inför prov måste vara tydliga, så att eleverna förstår vad de förväntas kunna. Det minskar oron och stressen.

Betygskrit­erierna är oklara. Exempel från Engelska åk 9, i delmomente­t ”Läsa”:

● Eleven ska förstå det huvudsakli­ga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i olika slags texter ... Betyg E.

● Eleven ska förstå det huvudsakli­ga innehållet och uppfatta väsentliga detaljer i olika slags texter ... Betyg C.

Det skiljer alltså två steg i betygsskal­an mellan dessa kriterier. Enligt professore­r framstår kunskapskr­aven för åk 6 och åk 9 ungefär lika svåra som de för universite­t.

Jag är övertygad om att detta inte bara är otydligt utan också skapar stress hos både lärare och elever! Dessutom måste elever kunna misslyckas någon gång utan att det ska medföra lägre betyg.

Det system som nu råder är ett experiment­erande på barnens och ungdomarna­s bekostnad. Det är orättvist och orättfärdi­gt och kan komma att påverka hela deras framtid. Kloka personer inom skolväsend­et måste kliva fram!

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden