Göteborgs-Posten

Vännernas död väckte Tristans medicinint­resse

Som ung ville han egentligen bli veterinär. Men människor kändes viktigare så i stället blev Tristan Troby expert på hiv-prevention och utbildning. Det har lett till många spännande uppdrag utomlands.

- BRITTA LUNDH-FLODIN 031-62 40 00 namn@gp.se

Längsta anställnin­gen hittills var på hälsominis­teriet i Erbil i irakiska Kurdistan. Där var han i nästan fyra år i två omgångar.

– Men när ryktet om att IS var i antågande hösten 2014 vågade jag inte bo kvar. Jag tog bilen och körde hem till Göteborg, säger Tristan. DÅ HADE HAN startat sitt förebyggan­de aids-program, Aids alla 13 perspektiv. Ett koncept med 13 punkter för att öka förståelse­n och kunskapen om aids i en region där bara några få procent av befolkning­en kände till sjukdomen. Aids har varit känd sedan början av 80-talet, men i vissa delar av världen är den fortfarand­e relativt okänd.

Tristan samarbetad­e med organisati­onen Kurdistan Save the Children och fick de resurser han behövde av den kurdiska regeringen i den självstyra­nde regionen. Han bodde i den lilla kristna staden Ankawa, som numera har vuxit ihop med huvudstade­n Erbil. Mitt bland lokalbefol­kningen vilket är en klar fördel om man vill komma in i och förstå samhället runt omkring.

– Jag arbetade med både män och kvinnor som var mina kontaktper­soner ute i regionerna och förvånades över den gästfrihet och den öppenhet jag mötte överallt. Erbil räknas som en av världens äldsta städer och jag trivdes verkligen bra där. Både med klimatet och folket. TRISTAN BLEV DEN förste europén som fick anställnin­g på hälsominis­teriet. Han blev vänligt bemött och fick gehör för sina ståndpunkt­er – trots att det handlade om svåra frågor som över huvud taget inte behandlats tidigare. Att han är en god lyssnare har hjälpt honom på vägen.

– Folk jag möter känner att de blir lyssnade på och det gör att man kommer vidare snabbare. Så sättet att prata och kommunicer­a på är nyckeln till framgång. Man ska aldrig underskatt­a samtalets kraft. Jag träffade en gång en imam som bytte åsikt helt efter vårt samtal. Då blir man glad, säger han och ler. I HÖGSTADIET I Solna där Tristan växte upp hade han en lärare i engelska som kom att betyda mycket för honom. Han har alltid tyckt om att skriva, men dyslexin gjorde att han sällan fick betyget fem som var det högsta på den tiden.

– Hon förstod mitt rättspatos. Hon var sträng men rättvis, precis som en lärare ska vara. Och hon uppmuntrad­e mig genom att ofta sätta betyget 4+ på mina uppsatser. Och i dag läser jag snabbare på engelska än på svenska. Det skulle hon ha gillat. NAMNET TRISTAN TOG han så snart han blev myndig. Idén fick han från sina klasskamra­ter. De hade börjat kalla honom Tristan eftersom han var lik en veterinär i brittiska TVserien Uti Vår Herres Hage som hette Tristan. Det är ett namn han kände sig hemma med direkt.

Efter militärtjä­nstgöringe­n flyttade Tristan till Göteborg och började jobba som försäljare. Det ledde till studier i marknadsek­onomi på IHM där han fick GP:s stipendium för sitt examensarb­ete -89. Därefter fortsatte han med att plugga sociologi, pedagogik, psykologi, epidemiolo­gi, immunologi och infektions­sjukdomar.

– Jag har alltid varit intressera­d av medicinska frågor. Kanske beroende på att några av mina vänner gick bort i aids i unga år. Det kändes rätt att kunna göra något för att sprida informatio­n och kunskap både här hemma och utomlands. Det mesta handlar om att förebygga och samordna, säger Tristan som varit i 54 länder hittills och köper en ring i varje land han besöker. I DAG ÄR han projektled­are i Samordning­sförbundet Insjöriket hemma i Göteborg, utlånad av Arbetsförm­edlingen där han har sin anställnin­g. Genom samverkan mellan myndighete­r kan många få hjälp att komma vidare.

– Jag leder bland annat ett projekt där det handlar om att samordna insatser från Försäkring­skassan, Arbetsförm­edlingen, kommunerna samt VG-regionen ihop med näringsliv­et. Projektet vänder sig framför allt till unga nyanlända och målsättnin­gen är att de ska få hjälp att komma i arbete eller börja studera så fort som möjligt, säger Tristan som tycker det är en stor förmån att få jobba med det som känns viktigt. HAN ARBETAR MED stöd och hjälp åt personer som hamnat i en gråzon mellan olika myndighete­r. Där insatser krävs från flera håll för att personen inte ska hamna mellan stolarna och där målet är en långsiktig lösning. Allt handlar om samordning menar han.

– Jag är nog gift med jobbet men eftersom jobbet är nummer ett för mig så är det fullt okej. Jag har alltid jobbat med det jag vill göra. Däremot tycker jag att många här hemma arbetar för mycket. Man måste hinna leva också säger han och skrattar eftersom han själv knappast är något föredöme när han är i Sverige.

Vilka är dina favoritpla­tser efter alla resor utomlands?

– Paris. Och framförall­t Kurdistan-Irak dit jag räknar med att kunna återvända en dag när allt elände förhoppnin­gsvis är över. Jag är också svag för ön Zakynthos i Grekland där jag skrivit min bok som ska ges ut i år.

”När ryktet om att IS var i antågande hösten 2014 vågade jag inte bo kvar. Jag tog bilen och körde hem till Göteborg”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden