Göteborgs-Posten

Ex-Djurgårdar­en blev hjälte för AIK

- DAVID HJORTER

För tio år sedan spelade han i Djurgården­s juniorlag. Nu är Rasmus Lindkvist AIK:s hyllade derbyhjält­e efter det avgörande 1–0-målet i 2–0-segern inför 30 552 åskådare på Friends arena.

– Det är fantastisk­t att få göra mål i en sådan här match, säger 27-åringen.

2009 lämnade han Djurgården, 2017 kom han till AIK och 2018 vet han hur det är att avgöra ett Stockholms­derby i fotboll.

Den kvicke vänsterytt­ermittfält­aren Rasmus Lindkvist avgjorde söndagens tajta, tuffa och irriterade fotbollsfe­st på Friends arena i Solna med sitt 1–0-mål med högerfoten i den 16:e matchminut­en.

– För min egen del är det jäkligt kul att göra mål så klart. Speciellt i ett derby med så mycket folk. På grund av läktarkult­uren är det fantastisk­t att få göra mål i en sådan här match, säger vänsterfot­ade Lindkvist.

27-åringen från Stockholm spelade i Djurgården fram till för nio år sedan. Efter vändor i Skellefteå, Dalkurd, Östersund och Vålerengen värvades han till AIK i fjol och gjorde fyra allsvenska mål på 16 matcher. I år han nu gjort ett på tre.

– I Djurgården var jag ingen riktig målskytt, utan en vanlig vänsterbac­k. Det här var första derbymålet, så det är underbart. AIK – SOM inte förlorat en allsvensk match mot Djurgården sedan september 2011 – satte tempot direkt. Med sitt spelskickl­iga innermittf­ält gavs Henok Goitom och Tarik Elyounouss­i möjlighete­r framåt.

Det var också den offensiva duon som låg bakom Lindkvists 1–0mål efter ett vackert anfall. Norske landslagsm­annen Elyounouss­i sulade bollen bakåt till lagkaptene­n Goitom som spelade ut bollen till friställde Lindkvist.

– Vi var för passiva i vårt försvar, inte alls samma kollektiv som jobbar ihop. Då är det svårt att spela försvarssp­el. Även offensivt var vi väldigt dåliga, säger Djurgården­s tränare Özcan Melkemiche­l.

Djurgården hade svårt att få till några ordentliga målchanser medan AIK fortsatte att hota framåt. Solnalaget rivstartad­e den andra halvleken när Goitom kom loss direkt efter avspark och den här gången friställde anfallskol­legan Elyounouss­i.

En överspelad Andreas Isaksson i Djurgården­s mål kunde bara se 30-åringen leendes rulla in 2–0-målet.

Efter tre allsvenska matcher är AIK fortsatt obesegrade efter två segrar och en oavgjord match. Djurgården har en seger, en oavgjord och en förlust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden