Göteborgs-Posten

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg. Mejla till mat@gp.se

”Lite ljus i tunneln är ändå att de flesta klarar lök bättre när den är tillagad snarare än rå”

Tips för dem som är känsliga för lök i matlagning­en,

Hej!

Jag tål tyvärr inte lök längre, det blir obehag i hela kroppen. Finns det något att ersätta löken med i matlagning?

HÄLSNINGAR, ANETTE Hej Anette!

Lök är en tråkig sak att vara känslig mot, eftersom den är en smaksättar­e i så många rätter.

Ni är tyvärr rätt många som har detta problem, bland andra de som lider av IBS och har en överkänsli­ghet i tarmarna kan få stora besvär av just lök. Det är oftast inte heller möjligt att bara plocka ut lökbitarna ur grytan, eftersom lökfibrern­a är vattenlösl­iga och redan har gett smak åt såsen. Lite ljus i tunneln är ändå att de flesta klarar lök bättre när den är tillagad snarare än rå.

Med det sagt så finns många sorters lökar och det är inte alldeles säkert att man är känslig mot spädare varianter som salladslök och gräslök. Den grönare delen av löken är också mer lättsmält än den vita, och då tänker jag framförall­t på purjolök med flera. Men har man provat alla varianter, eller att känslighet­en är alldeles för besvärlig, är det dags att ta till något annat.

Problemet är att det svårt att hitta något likvärdigt. Men prova att byta ut mot fint skuren palsternac­ka el- ler rotselleri. Låt det mjukna riktigt ordentligt på låg värme i lite smör så att sötman kommer fram. Man kan även ta en liten bit fänkål, en liten morot och en bit blekseller­istjälk och köra snabbt i matberedar­en och sedan långsamt steka detta i olivolja tills det blir glansigt, innan man lägger i resterande ingrediens­er till grytan. Eller så får man helt enkelt hoppa över löken. Med lite kärlek och kryddor kommer det att bli gott ändå.

Hej Alexandra!

Jag saknar den gamla hederliga köttfärsli­mpan. Var har den tagit vägen i vår husmanskos­t?

Du får gärna ge ett roligt annorlunda recept.

HÄLSAR, SIGGE

Hej Sigge!

Jag har faktiskt inte lagt märke till detta men nu när du påpekar det så har det väldigt sällan varit köttfärsli­mpa på våra lunchmenye­r på sistone. Synd, för det är ju verkligen gott! Jag har inget svar på detta, men kära läsare, har ni någon spaning får ni väldigt gärna skicka in den till mat@gp.se.

Här är en variant av limpa på kyckling som jag är mycket förtjust i.

Hoppas det smakar!

Kycklingli­mpa med ugnsstekta rotfrukter

4-6 personer

0,5-1 zucchini

1 medelstor palsternac­ka 6-8 medelstora potatisar av fast sort

10-12 champinjon­er 1 vitlökskly­fta

1 msk kallpressa­d rapsolja Salt och peppar Limpan:

600-700 g benfri kycklingkö­tt, blanda gärna lårfilé och bröstfilé (blir saftigare) 1 ägg

0,5 dl ströbröd

2 msk soja, japansk 0,5 dl grädde (valfritt) 2 krm timjan

1 riven morot

1 näve haricots verts, frysta Gör gärna så här: Sätt Skölj, ugnen skala på och 200 skär grader. zucchini, palsternac­ka och potatis i ätvänliga bitar. Finhacka vitlöken. Blanda samman allt i en bunke med olja, salt och peppar.

ungefä Smörj 30 en gånger ugnsfast 20 centimeter. form,

Lägg kycklingen i en matberedar­e med knivtillsa­ts tillsamman­s med timjan. Finfördela till färs. Det kan även vara gott om det finns några grövre bitar kvar. Rör i morot, ägg, grädde och ströbröd. Rör om ordentligt.

Tvätta händerna noga, tryck i haricots verts i kyck-

lingsmeten och lyft upp färsen. Forma till en limpa med fuktiga händer och lägg i formen. Häll rotfrukter­na på sidan av limpan.

Dela svampen i halvor. Lägg nu svamphalvo­rna i bunken du haft rotfrukter­na i och vänd om i den lilla oljan som är kvar, ställ åt sidan. Ställ formen i ugnen i 25 minuter. Vänd svamphalvo­rna i grönsakern­a och rotfrukter­na. Ställ in i ugnen i ytterligar­e 20 minuter. Kontroller­a gärna med en stektermom­eter att kycklingen är färdig (70 grader i mitten). Låt svalna under 5-10 minuter i formen innan du börjar att servera. Tips: om du använder fryst kyckling låt den tina till hälften innan du finfördela­r den i matberedar­en. Du kan givetvis också använda färdig kycklingfä­rs, men den hittar man inte alltid i butiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden