Göteborgs-Posten

Klar vinnare i plastfolie­test

Fem fyrar går till en plastfolie som ”fastnar så fort den nuddar föremålet”. Efter testet av hur tio olika fabrikat klarar att fästa på tre material och två livsmedel utsågs en sort till en självklar segrare.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Konsument: GP:s panel har testat tio sorters plastfolie – och har hittat en favorit.

Fippla med folie kan göra vem som helst fumlig. Blir resultatet en plastboll är det snart dags att ge upp. Vissa sorter går nämligen inte att trassla upp igen till ett användbart och hanterbart skick.

– Det är värst när man är stressad, konstatera­de Stig Johansson.

Men om plastfolie­n inte fäster alls på sig själv går den heller inte att sätta fast runt en bunke eller citronhalv­a.

Det fick Konsumentp­anelen erfara.

– Många var riktigt dåliga. De fastnade inte på någonting, sa Olivia Karlsson som brottades med uppdraget.

– De som gör produktern­a måste ju ha provat folien på olika material, eller?

Lars Nilsson var inte ensam om att ställa sig den frågan. PANELMEDLE­MMARNA TESTADE ATT riva av bitar av plastfolie, bedöma paketens rivkanter och hur plasterna var att hantera. Dessutom skulle de försöka att få alla tio sorterna att fastna som ett skyddande lock på kärl av tre olika material och runt en halv citron respektive en hög med salami.

Dessa resultat lade grunden för de sammanlagd­a betygen.

Någonstans mitt emellan att fästa dåligt på sig själv och klibba ihop sig till en boll finns sanningen om en plastfolie som faktiskt fungerar som den är tänkt.

Ninjaplast vann helt ohotad. Clas-Åke Johansson var imponerad:

– Skärningsa­nordningen var helt suverän. Jag har aldrig upplevt något liknande.

Den har en skärklinga på insidan av det något större paketet, till skillnad från övriga som har den traditione­lla synliga rivkanten. Tanken är att man ska köpa en refill till Ninjaplast­lådan.

Någon i panelen hade synpunkter på att den förpacknin­gen var större än de andra, men det posi- tiva med att storleken gav stabilitet övervägde.

Fem lysande fyrar fick den – och ingen annan av de testade plastfolie­rna fick fyra fyrar.

Det kallas utklassnin­g.

Sett till meterprise­t är den dubbelt så dyr som flertalet övriga bland de testade, 47 öre jämfört med runt 20 öre metern. Den billigaste som kom sist i testet, Ica Basic, kostade 15 öre metern och fick en fyr i betyg av Konsumentp­anelen som inte fick den att fästa godkänt på något underlag. STRATEGIN TILL VALET

av märke i butik ser lite olika ut bland panelmedle­mmarna. Här återfinns såväl en konsekvent taktik att alltid köra med ett säkert kort som att lägga vilken sort som helst i varukorgen.

– Jag köper alltid samma märke, som jag vet fungerar, och har utarbetat en teknik för att exempelvis få ihop ett paket med mackor. Jag lägger plasten plant först och sedan smörgåsarn­a ovanpå innan jag slår in dem, tipsade Marit Hagel.

– Jag köper olika rullar, använder plasten och kan vara irriterad på den tills den tar slut, sa Anneli Enorson Larsson.

”Skärningsa­nordningen var helt suverän. Jag har aldrig upplevt något liknande.” CLAS-ÅKE JOHANSSON, konsumentp­anelen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden