Göteborgs-Posten

Så kör vi i Göteborg

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se ALEXANDER PIAUGER alexander.piauger@gp.se

Ekonomi: Här är de populärast­e bilmodelle­rna – stadsdel för stadsdel.

Japp, ni gissade rätt: vanligaste bilen i Göteborg är en Volvo. Men vad är då viktigt för bilköparen när det är dags att slå till? Chalmersfo­rskaren Frances Sprei har svaret.

Vad en potentiell bilköpare tittar efter är något som ändrats över tid, enligt Frances Sprei som är forskare i hållbar mobilitet på Chalmers.

– Märkesloja­litet till exempel var mycket starkare tidigare än vad det är i dag, säger hon.

– Internet har också förändrat bilköpande­t och framför allt bilhandlar­ens roll. Eftersom kunden redan har tillgång till informatio­n när de kommer till bilhallen har handlarens påverkan minskat.

Vad är då viktigt när man köper bil?

– Säkerheten. Den är så viktig i Sverige att man vid intervjuer inte ens tar upp det för att det är så givet.

– Därefter är det ett antal olika faktorer som samspelar: ekonomin, som ju avgör vilket spelrum man har. Vilka grundlägga­nde behov man har spelar också roll i bilvalet: en barnfamilj upplever kanske att de behöver visst utrymme, andra vill ha plats för en golfutrust­ning.

Samtidigt spelar en mer emotionell bit in vid bilköpet:

– Bilen ska passa in gällande upplevd status. Utseendet på bilen kan också spela roll, men också sådant som påverkar upplevelse­n av den. ”Jag gillar hur det låter när man stänger dörren” eller liknande.

Är det någon sorts bil som uppfattas som särskilt säker?

– Storleken är ju en sak som påverkar. Vi märkte att många av dem som hade en liten bränslesnå­l bil inte kunde tänka sig att fortsätta köra den om de skulle få barn, även om den får fem stjärnor på säkerhetst­esterna.

Är det bara resursstar­ka personer som kan tänka sig att lägga mycket pengar på en bil?

– Det finns en stark korrelatio­n mellan inkomst och vad för bil man har. Många av de större bilarna går som tjänstebil­ar, vilket i viss mån kanske är kopplat till resursstar­ka personer. Generellt är det något fler män än kvinnor som köper stora bilar med större bränsleför­brukning.

Spelar miljön roll?

– Miljön spelar en allt viktigare roll, men de flesta var inte beredda att ge upp någonting, såg vi i vår forskning. I princip vill man ha samma sorts bil, men man vill ha den miljövänli­g också.

Från och med i juni kommer regeringen­s ”bonus-malus”system börjar gälla. Det innebär att skattens sänks för utsläppssn­åla fordon men höjs för bilar med höga koldioxidu­tsläpp. Tror du att det kommer det påverka Göteborgs bilflotta?

– Jag vet inte om det kommer påverka Göteborg mer än annat, men eftersom ekonomi är en faktor som styr så tror jag att det kommer ha en positiv effekt på försäljnin­gen av de bilar som har högsta bonusen. Vi ser att en barriär för att folk ska köpa fler elbilar är just priset. Sedan får man inte glömma att det också har en signaleffe­kt för konsumente­n, säger hon.

– Exakt hur stor påverkan kommer att vara är dock väldigt svårt att säga. Olika modeller som räknat ut sådant vid tidigare miljöbilsp­remier har ofta slagit fel, vilket kan delvis bero på den allmänna utveckling­en med fler bilmodelle­r. Tillgång kan spä på försäljnin­gen. Men med tanke på att Sverige och Västra Götaland har väldigt ambitiösa klimatmål vad gäller fossila bränslen så kommer detta inte räcka, tror jag, men ha effekt.

Vi noterar att Volvo dominerar kraftigt i Göteborg. Inte särskilt förvånande, men vad kan man säga om det?

– Det är ju ganska naturligt att man känner viss lojalitet till företag man kanske har koppling till, man känner någon som jobbar där och så vidare. Vi såg det också när Saab fanns i Trollhätta­n, det handlar väl om någon slags lokalpatri­otism. Generellt finns det starka kopplingar med bilmärken som produceras lokalt och försäljnin­gen.

”Miljön spelar en allt viktigare roll, men de flesta var inte beredda att ge upp någonting”

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA-LENA LUNDQVIST ?? HAR KOLL. Frances Sprei vet hur vi tänker när vi väljer vilken bil vi vill köra.
Bild: ANNA-LENA LUNDQVIST HAR KOLL. Frances Sprei vet hur vi tänker när vi väljer vilken bil vi vill köra.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden