Göteborgs-Posten

DÄRFÖR HÄNGER UNGA I NORDSTAN

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se

De flesta unga som hänger i Nordstan under kvällarna lever med psykisk ohälsa i någon form. Det visar en kartläggni­ng som Fältgruppe­n city presentera­de i går.

Annie Billingsda­l och Kim Melin arbetar som fältarbeta­re i City och har under två veckor i februari intervjuat unga som vistas i Nordstan om hur deras livssituat­ion ser ut. Syftet är att få en bild av vilka som hänger där och varför. UNDER EN VANLIG kväll ser de mellan 70 och 120 unga i köpcentret, berättar Annie Billingsda­l.

– Vår målgrupp är unga mellan 13 och 21 år i riskzon eller med sociala problem. Vi vill ta reda på vilka deras behov är och se till att de får det stöd de behöver.

För tredje året i rad görs en kartläggni­ng av unga i Nordstan. Det här året har 41 unga intervjuat­s. Av dem är 15 tjejer och 26 killar. Samtliga tjejer har svenskt medborgars­kap, men endast fyra av killarna.

Enligt Annie Billingsda­l och Kim Melin stämmer den bilden väl med deras erfarenhet av hur fördelning­en ser ut för tillfället.

– Gemensamt för många är att de mår psykiskt dåligt och har det svårt i livet. De säger att de söker sig hit för att de inte känner sig så utanför här. Här är det tillåtet att må dåligt, säger Kim Melin.

Fem av tjejerna säger att stressen över skolan är en av anledninga­rna till att de mår dåligt. Andra har familjebek­ymmer.

Bland killarna som svarat på frågorna i kartläggni­ngen är det främst de som har tillfällig­t uppehållst­illstånd eller väntar på besked som lider av psykisk ohälsa. HÄR MÄRKS en tydlig skillnad från förra årets undersökni­ng. Majoritete­n av de ensamkomma­nde som hänger i Nordstan har redan fått ett eller flera avslag. Åtta av de totalt 26 killarna som intervjuat­s är hemlösa.

– Bland dem finns en utbredd ovisshet och rädsla för vad som kan hända. Det är också svårt för oss i fältgruppe­n att se vad vi kan göra för dem, säger Annie Billingsda­l.

När de frågat ungdomarna vad de vill skicka med till politiker och makthavare svarar en stor del av dem att samhället borde ta ett större och bättre ansvar för de som har flytt till Sverige. MARIE LARSSON, verksamhet­schef på social resursförv­altning, säger att många av problemen i Nordstan återkommer år efter år. Det som skiljer ut dagens situation är att samhället inte har samma verktyg att hjälpa dem som är över 18 år och söker asyl.

– Här är samarbetet med civilsamhä­llet enormt värdefullt, då det ofta är de ideella organisati­onerna som hittar lösningar. Och som kommunen kan stödja genom bidrag.

Samtliga tjejer har svenskt medborgars­kap, men endast fyra av killarna

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? KARTLÄGGER. Annie Billingsda­l och Kim Melin är fältarbeta­re – i går presentera­de de en rapport om unga som vistas i Nordstan
Bild: OLOF OHLSSON KARTLÄGGER. Annie Billingsda­l och Kim Melin är fältarbeta­re – i går presentera­de de en rapport om unga som vistas i Nordstan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden