Göteborgs-Posten

ELLASTBIL TAS I BRUK

Har slutit avtal med Einride om självköran­de, elektriska lastbilar

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se

Logistikjä­tten Schenker kan bli först i världen med att använda självköran­de och elektriska lastbilar på allmänna vägar. Man har slutit avtal med företaget Einride.

– Vi växer starkt i Göteborg nu, säger Einrides vd Robert Falck.

GP har tidigare skrivit om företaget Einride som grundades av chalmerist­en Robert Falck och Filip Lilja. Företaget som har kontor i Göteborg och Stockholm har utvecklat en elektrisk lastbil, T-podden, som har självköran­de teknik. I komplexa trafikmilj­öer tar en operatör över styrningen av fordonet på distans.

Sedan tidigare har företaget haft livsmedels­kedjan Lidl som kund, där T-podden används på slutna områden. Men nu står det klart att logistikjä­tten Schenker, som har sitt svenska huvudkonto­r i Göteborg, vill börja använda T-podden även på allmän väg i höst. Tanken är att T-podden kommer att transporte­ra gods mellan två av DB Schenkers terminaler i Jönköping.

– En del av sträckan är på allmän väg, det är en rätt kort sträcka. Vi har ansökt hos Transports­tyrelsen om att få använda fordonet och har haft underhands kontakter med myndighete­n och inväntar nu beslut om tillstånd, säger Pierre Ols- son, informatio­nschef på DB Schenker.

– Det här är ett stort steg framåt för oss, vi har ett partnerska­p med Schenker och vi ser hur de vill vara med och driva omställnin­gen till ett hållbart transports­ystem, säger Robert Falck, vd för Einride. OM TESTET AV Einrides Tpodd faller väl ut kan DB Schenker börja använda fordonet och tjänsten i större skala – den tyska logistikjä­tten finns på 2 000 platser i världen och har 72 000 anställda.

– Absolut, Schenker globalt är intressera­de, sedan hänger det ju på hur regler i respektive land och myndighete­r ser ut, säger Pierre Olsson.

– Man kan tänka sig att man använder sig fordonen för viss typ av trafik, till exempel långa transports­träckor nattetid. Fordonet är självköran­de på motorvägen och sedan tar en operatör över när man kör av motorvägen för att ta sig till terminalen.

DB Schenkers styrelsele­damot Ewald Kaiser har följande att säga om avtalet med Einride.

– Elektriska och autonoma lastbilar är två viktiga teknologie­r som kommer att revolution­era den globala transport-och logistik marknaden. Vi ärg lada att vi får möjlighet att testa en kombinatio­n av dessa två framtida teknologie­r i samarbete med Einride på ett så tidigt stadium.

Från Einrides sida konstatera­r Robert Falck att bolaget nu kommer att växa ännu snabbare än vad man redan planerat.

– Det här gör det möjligt för oss att gasa. Intresset och genomslage­t för Einride har varit mycket större än vad vi kunnat föreställa oss. Det är ett extremt marknadsdr­iv i förändring­en, det är inte bara Lidl och Schenker – vi ser ett stort intresse från flera kunder och är i den privilegie­rade positionen att kunna välja partners.

Einride, som startade så sent som i fjol, har 30 anställda just nu och är på gång att anställa lika många till.

– Vi rekryterar nyckelpers­oner – personer som byggt plattforma­r åt Volvo Cars, de som var med och byggde upp Polestar, meriterade personer från Volvo Trucks, Scania, Spotify och tunga IT-jättar. Vi håller också på att rekrytera ett gäng inom säkerhet.

– Tanken är att växa kraftigt i Göteborg framöver. Vi har för övrigt rekryterat Chalmers tidigare rektor Karin Markides till vår styrelse. NÄSTA STEG BLIR att skriva ett avtal med industriak­tör som ska tillverka själva fordonen – Einride själva karaktäris­erar sig som ett IT-företag, bolaget har både I T-och fordons industriko­mpetens.

–Vårt fokus nu är den industrial­iseringspa­rtner som vi ska samarbeta med och få hela ekosysteme­t på plats. Det håller på att utkristall­isera sig nu, vi räknar med att detta kan bli färdigt andra kvartalet.

 ?? Bild: SCHENKER ?? SKA TESTA. Mats Grundius, vd på DB Schenker Sverige, och Robert Falck, vd på Einride, har ingått ett avtal där Einrides T-podd börjar testas i Schenkers transporte­r.
Bild: SCHENKER SKA TESTA. Mats Grundius, vd på DB Schenker Sverige, och Robert Falck, vd på Einride, har ingått ett avtal där Einrides T-podd börjar testas i Schenkers transporte­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden