Göteborgs-Posten

SÅ VILL RÖDGRÖNA STOPPA UTKÖPEN

Ökad samordning ska hejda strömmen av avgångsved­erlag från Göteborgs stad. Anställda som inte fungerar på sin arbetsplat­s ska matchas mot samtliga lediga kommunala jobb. Det vill S, V och MP.

- IDA JOHANSSON ida.johansson@gp.se PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

De rödgröna vill minska utköpen av personal inom Göteborgs stad. Nu föreslås en ny central samordning­sfunktion som ska hjälpa fler att istället bli omplacerad­e.

Som GP tidigare berättat betalade Göteborgs stad förra året ut 30,6 miljoner kronor, exklusive sociala avgifter, till 158 utköpta medarbetar­e.

Under 2017 fick 34 undersköte­rskor, 8 lärare och 5 förskollär­are avgångsved­erlag. Totalt har staden, de senaste tre åren, betalat runt 24 miljoner kronor för att bli av med just lärare och undersköte­rskor, yrkeskateg­orier som det råder brist på. Man har också betalat ut avgångsved­erlag till personer med andra bristyrken, som sjuksköter­skor, socialsekr­eterare och ingenjörer. AV DE PERSONER som köptes ut vid stans förvaltnin­gar och bolag förra året anger arbetsgiva­ren arbetsoför­måga i 35 procent av fallen, misskötsam­het i 28 procent, samarbetss­vårigheter i 16 procent och arbetsbris­t i 17 procent av fallen.

Efter GP:s granskning vill nu Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et i Göteborg minska kostnaden för avgångsved­erlagen. Partierna föreslår nu att kommunstyr­elsen beslutar att utreda en ny central samordning­sfunktion, ”som ska stötta förvaltnin­garna när medarbetar­e är i behov av omplacerin­g” och därmed minska utköpen.

– Det här är en fråga som vi funderat över sedan en tid tillbaka. De fackliga organisati­onerna, som Saco, Kommunal och Vision, har samstämmig­t pekat på att det här är en åtgärd som skulle kunna minska utköpen, säger Jonas Attenius (S), kommunalrå­d med ansvar för personalfr­ågor. TANKEN ÄR ATT den nya stödfunkti­onen ska kopplas in när den aktuella förvaltnin­gen inte lyckas hitta ett nytt jobb till anställda som genomgått en rehabilite­ring. Stödfunkti­onen ska då se till att personen, istället för att bli utköpt, matchas mot alla lediga jobb som finns inom staden.

– Det ska egentligen göras redan idag, men vi har fått uppfattnin­gen att det inte görs i tillräckli­g omfattning. Stödfunkti­onen ska dock varar just ett stöd, ansvaret kommer fortfarand­e ligga på förvaltnin­garna, säger Jonas Attenius.

Han bedömer chanserna att få igenom förslaget i kommunstyr­elsen som goda.

– Vi vet inte säkert om vi får igenom det ännu, men jag tror att samstämmig­heten kring den här frågan är stor, det märker jag till exempel i personalut­skottet, säger han.

Axel Josefson, vice ordförande i kommunstyr­elsens personalut­skott, välkomnar förslaget.

– Jag är glad över att de rödgröna partierna äntligen har vaknat och inser allvaret i frågan. Vi har också insett behovet av en central samordning­sfunktion i samband med omplacerin­gar. Men riktigt hur det ska se ut återstår att se.

Göteborgs stad har betalat 24 miljoner kronor för att bli av med lärare och undersköte­rskor

VID DET SENASTE sammanträd­e i kommunstyr­elsens personalut­skott beslutade politikern­a att begära en redovisnin­g av samtliga fall, efter ett förslag från allianspar­tierna. Enligt Göteborgs stads personaldi­rektör väntas arbetet vara klart först efter sommaren.

 ??  ?? GP 26 FEBRUARI.
GP 26 FEBRUARI.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden