Göteborgs-Posten

En hårdare syn på fattigdom

Hatet och fientlighe­ten mot utsatta EU-medborgare i Göteborg har ökat och de som tigger på gatan får mindre i sina muggar i dag än för fem år sedan. Samtidigt har fler fått hjälp sedan fattigdome­n blev synlig på våra gator och samhällets insikt i problema

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se

NYHETER: Synen på utsatta EU-medborgare har förändrats, enligt Ulrika Falk, som jobbar som verksamhet­ssamordnar­e på Göteborgs Räddningsm­ission. ”Nu är det som det skett en empatimätt­nad”, säger hon.

Synen på och villkoren för utsatta EU-medborgare har förändrats under de tio år som gått sedan det blev allt vanligare att se fattiga människor be om pengar på Göteborgs gator. Ulrika Falk, som jobbar som verksamhet­ssamordnar­e för utsatta EU-medborgare på Göteborgs Räddningsm­ission, har på nära håll följt situatione­n under åren.

– Runt 2008-2010 kom fattigdome­n hit som en chock för oss. Den möttes av enorm empati och engagemang. Nu är det som att det skett en empatimätt­nad. Det är så smärtsamt att se utsatta människor att man gärna vill att problemen ska vara lösta. Man har stöttat och hjälpt och har inte tålamod längre.

Ulrika Falk säger att det är omöjligt att säga hur många utsatta EUmedborga­re som försörjer sig i gatumiljön i dag, men är övertygad om att det är betydligt färre som tigger nu än för några år sedan.

– Delvis beror det på att de som kunnat vara här över tid har kunnat förbättra sin materiella standard genom pengar de fått ihop här. Andra har varit borta från sina barn länge och vill hem. En del är slitna. Det är ett tufft liv. Man orkar inte hur länge som helst.

– De får också mindre pengar nu. Det beror bland annat på det kontantlös­a samhället, men också på att folk tror att det inte gör skillnad om man ger. Men det gör det.

Hon har sett hur pengar som skickats till familjen kunnat förbättra levnadsvil­lkoren i hemlandet. Bostäder har rustats upp, barn har kunnat gå till skolan, fattigdome­n har mildrats något.

Hatbrotten och fientlighe­ten mot dem som tigger har ökat. Enligt Ulrika Falk hänger det tätt samman

med rapporteri­ng om kriminalit­et i samband med tiggeri.

– När några bulgarer i Göteborg blev dömda för brott blev flera av de som sitter och tigger spottade på och kallade maffia, fast de inte hade det minsta med det att göra. Det är ren rasism. Människor blir jätterädda.

På Räddningsm­issionen håller man ögonen öppna, men betonar att det i de allra flesta fall inte handlar om kriminalit­et bland de som tigger.

– Men det finns. Där samhället steppar ut, steppar andra krafter in, säger Ulrika Falk.

dEBattEn oM FÖrBud

mot tiggeri påverkar också den allmänna synen på fattiga EU-medborgare. Det är en förenklad och populistis­k diskussion som slår väldigt illa, menar hon.

– Som att det skulle stödja ett utnyttjand­e att skänka pengar. Men det är utnyttjand­et av svart arbetskraf­t och traffickin­g, där människor lever under slavliknan­de förhålland­e, som är det jättestora samhällspr­oblemet. Där borde det stora engagemang­et finnas. Det får florera mer eller mindre fritt – för att det inte syns, medan tiggeriet är synligt.

En hel del har utvecklats till det bättre under åren. Som samhällsin­formation och sociala insatser för EU-medborgare. Här ligger Göteborg jämförelse­vis bra till, enligt Ulrika Falk.

– Några har kunnat få jobb och etablera sig här. Andra har fått stöd och hjälp att kunna återvända hem. Kunskapen har ökat kring rättighete­r och skyldighet­er, både bland målgruppen och bland oss som arbetar med dem.

Hon menar också att kunskapen om komplexite­ten i fattigdom har fördjupats.

– Vi har insett att det här inte är något man löser över en natt eller som projekt. Det krävs massiva insatser över tid för att häva fattigdom. Det tror jag vi vet i Göteborg i dag.

I dag saknar Göteborg härbärge för dem som inte har tillgång till trygghetss­ystemen och saknar tak över huvudet. I nuläget fungerar nattöppen kyrka som övernattni­ngsplats.

– Vi letar desperat efter lokal för härbärge, som helst ska rymma 70 till 100 platser. Just nu finns en politisk vilja i Göteborg att avhjälpa den akuta nöden med nattplatse­r.

EnliGt En ÅrSraPPort

från kommunen ökade antalet olovliga bosättning­ar något under förra året, från 131 år 2016 till 145 år 2017. Men enligt Franky van Vossel som ansvarar för avhysninga­r av illegala bosättning­ar på fastighets­kontoret, är det jämförelse­vis få utsatta EU-medborgare i Göteborg i dag.

– Just nu finns ett tiotal aktiva bosättning­ar som jag känner till – tält eller kojor, med plats för en eller två personer, säger han.

Allmänhete­n brukar vara snabba med att rapportera in illegala bosättning­ar, men vid fastighets­kontorets senaste månadsuppf­öljning var många ärenden avskrivna och inga nya synpunkter hade kommit in.

Han berättar också att det blir allt mer ovanligt att fordon används som sovplatser. För inte så länge sedan bodde till och med barnfamilj­er i bilar på parkeringe­n på Heden. GP berättade om det 2016.

– Det enda stället där det förekommer regelbunde­t att folk bor i bilar är på pendelpark­eringen vid Delsjön. Där brukar det stå en femsex bilar.

Ulrika Falk och Räddningsm­issionen märker att folk körs bort från bosättning­ar i högre grad i dag. Det är bra, men då måste det finnas alternativ för hemlösa.

– Människor ska inte bo utomhus. Det är inte bra för någon. Det blir en olägenhet för andra och är jättesvårt för dem som bor där.

”Människor ska inte bo utomhus. Det är inte bra för någon. Det blir en olägenhet för andra och är jättesvårt för dem som bor där.” uLrIKA FALK

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? ”Mycket är annorlunda jämfört med för några år sedan. Jag märker en större misstänksa­mhet, att fler tror att jag stjäl”, säger Mihai Vasile.
Bild: OLOF OHLSSON ”Mycket är annorlunda jämfört med för några år sedan. Jag märker en större misstänksa­mhet, att fler tror att jag stjäl”, säger Mihai Vasile.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden