Göteborgs-Posten

Kungen ändrar i stadgarna

- VERKSAMHET I GUNGNING. TT

KULTUR: Kung Carl XVI Gustaf går nu in och ändrar i Svenska Akademiens stadgar. Ledamötern­a får rätt att lämna Akademien och den som inte har deltagit på två år anses automatisk­t ha utträtt.

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

”Det är en given utgångspun­kt i svensk och internatio­nell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslut­ning ska ha möjlighet till utträde”, skriver kungen.

Svenska Akademiens höge beskyddare, kung Carl XVI Gustaf, bekräftar i ett pressmedde­lande att han ändrar stadgarna för utträde ur Svenska Akademien.

”Jag har för avsikt att kompletter­a Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde”, skriver kung Carl XVI Gustaf. ENLIGT STADGARNA HAR det hittills inte varit möjligt för ledamötern­a att träda ur Svenska Akademien på egen begäran. Men rådande kris har resulterat i en gravt decimerad akademi – något som enligt kungen allvarligt kan påverka dess möjlighet att fullgöra sina viktiga uppgifter.

”Det är en given utgångspun­kt i svensk och internatio­nell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslut­ning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspun­kt bör gälla också Svenska Akademien. Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformning­en av stadgarna gällande utträde.”

Hovets informatio­nschef Margareta Thorgren säger:

– Det här är identifier­at som kanske en av de viktigaste delarna i stadgarna, och som har varit lite otydligt och som har tolkats på olika sätt. Det här är ett sätt att gå vidare i processen och lösa krisen som Akademien befinner sig i just nu.

Har ni tagit in jurister för att fatta beslutet att ändra i stadgarna?

– Vi har sedan en tid tillbaka haft juridiska rådgivare, både externa och interna. Bland annat har vi som rådgivare hovrättspr­esidenten Fredrik Wersäll, som till hösten även kommer att bli kungens riksmarska­lk.

Thorgren säger att kungens besked ”möjliggör en nödvändig rekonstruk­tion av Akademien”. Hon säger också att ”den exakta utformning­en och tolkningen av detta är någonting som Svenska Akademien ska göra”, men kungens besked borde innebära att Klas Östergren som har lämnat in en formell begäran om utträde nu får lämna.

Kjell Espmark och Peter Englund, som båda lämnade sina stolar samtidigt som Östergren, har inte sagt något om hur de ser på sin framtid

”Det här är ett sätt att gå vidare i processen och lösa krisen som Akademien befinner sig i just nu” MARGARETA THORGREN, informatio­nschef Hovet

inom Svenska Akademien.

Det är inte heller känt om Sara Danius, som lämnade sin stol och posten som ständig sekreterar­e i förra veckan, kommer att begära formellt utträde. Den tillfällig­e ständige sekreterar­en Anders Olsson har dock sagt att han hoppas att hon ska återvända till sin stol. FORMULERIN­GEN OM ATT ”den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde” borde också innebära att Kerstin Ekman och Lotta Lotass nu får lämna Akademien på riktigt. Ekman lämnade sin stol 1989 och Lotass har inte medverkat i arbetet sedan 2015.

 ?? Bild: ANN EDLIDEN ?? En knytblus hänger på Börshuset I Stockholm.
Bild: ANN EDLIDEN En knytblus hänger på Börshuset I Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden