Göteborgs-Posten

Nu får vi bättre bibliotek i hela Göteborg

Genom att samla stadens bibliotek under kulturnämn­den kommer biblioteke­n att kunna erbjuda bättre och mer jämlik service till göteborgar­e oavsett var i staden de bor, skriver Alliansen i Göteborg.

- Kristina Tharing (M) Ann Catrine Fogelgren (L) Kalle Bäck (KD)

Biblioteke­n fyller inte bara funktionen som bokhylla utan är en av våra viktigaste mötesplats­er för ett öppet, demokratis­kt samhälle i en värld av mångfald.

Göteborg stads bibliotek kommer äntligen att samlas under en nämnd. Kommunfull­mäktige har röstat för Alliansens förslag att låta ansvaret övergå från stadsdelar­na till kulturnämn­den. Därmed kommer biblioteke­n att kunna erbjuda bättre och mer jämlik service till göteborgar­e oavsett var i staden de bor. Att sprida ansvaret på stadsdelar­na ledde till stora skillnader då stadsdelar­na prioritera­de biblioteks­verksamhet­en olika högt.

När förslaget var ute på remiss tillstyrkt­es det av kulturförv­altningen. De skrev i sitt remissvar bland annat att: ”Förvaltnin­gens bedömning är att likvärdigh­et och serviceniv­å starkt gagnas av en gemensam folkbiblio­teks organisati­on, vilket möjliggör målet ett jämlikare Göteborg.”

När samhället förändras och när ny teknik vinner mark måste biblioteke­n följa med och hitta nya sätt att klara uppdraget. Bibliotek är i dag ofta en mötesplats lika mycket som en plats för utlåning av böcker.

Viktig funktion

Alliansen menar att biblioteke­n har en allt viktigare funktion att fylla för den sociala sammanhåll­ningen i staden. Den tillfällig­a etablering­en av 300 m2 tycker vi har varit ett bra exempel på hur biblioteke­n kan finna nya besökare genom att förändra verksamhet och läge.

Genom att samla biblioteke­n under kulturnämn­den hoppas vi också kunna erbjuda en mer likvärdig service över hela staden. Personalfö­rsörjninge­n underlätta­s, en gemensam vikariepoo­l kan införas, och olika profiler kan utvecklas för att nå nya grupper av medborgare. Stockholm och Malmö har redan samlat sina bibliotek centralt.

Styrkan hos Göteborgs bibliotek kommer fortsatt att vara personalen. Den nya organisati­onen ska göra att de känner bättre stöd i sitt viktiga arbete. Då får också göteborgar­na bästa möjliga service från sina bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden