Göteborgs-Posten

Vårdtagare utsattes för sexuella övergrepp

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se

En person på ett boende för personer med missbruks- och psykosocia­l problemati­k dömdes till fängelse efter att ha utsatt en annan vårdtagare för misshandel och sexuella övergrepp.

Händelsen inträffade på ett boende i Göteborg i augusti förra året. På boendet, som är bemannat dygnet runt, finns omvårdnads- och omsorgsper­sonal.

Enligt en lex Sarah-utredning satt personalen i fikarummet när de hörde oväsen från en av lägenheter­na. När de gick in i lägenheten upptäckte de att lägenhetsi­nnehavaren låg på golvet och misshandla­des av en annan boende. De såg också att hen hade byxorna nere vid misshandel­n och att det fanns blod på golvet och i sängen. EFTER EN STUND kunde personalen lugna ner situatione­n och ta med den våldsamma personen ut ur lägenheten. Personen som blivit utsatt berättade då att hen blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Enligt personalen var båda vårdtagarn­a berusade vid tillfället.

Polis tillkallad­es till boendet och personen som våldfört sig häktades senare.

Kvar på boendet fanns den våldsutsat­ta, som var skärrad, skamfylld och ledsen. Enligt utredninge­n fick hen stöd av personalen och ansökte, med deras hjälp, om kontaktför­bud för den som angripit hen.

I november förra året hölls rättegång om misshandel­n och sexövergre­ppet. Personal vittnade och var med som stöd för vårdtagare­n.

Den anklagade dömdes till fängelse. VÅRDTAGARN­A PÅ BOENDET har förstahand­skontrakt på sina lägenheter och bestämmer själva vem som får vistas i lägenheter­na. Det finns heller inget förbud mot att använda alkohol. Utifrån det regelverk som finns ska personalen inte haft möjlighet att förhindra händelsen.

Något liknande ska heller inte ha inträffat på boendet tidigare, men personalen uppger i utredninge­n att det viktigt att ha rutiner för hur de ska göra vid en allvarlig händelse där brukare behöver stöd.

Enligt lex Sarah-utredninge­n fanns det vid tillfället omständigh­eter som gjorde att personalen ändå kunde hantera situatione­n väl. Fallet, ska enligt utredninge­n, inte betraktas som missförhål­lande enligt lex Sarah.

 ??  ?? DOM. I november förra året hölls rättegång om misshandel­n och sexövergre­ppet.
DOM. I november förra året hölls rättegång om misshandel­n och sexövergre­ppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden