Göteborgs-Posten

Tunnelarbe­tet flyter på under Göta älv

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

Om drygt två år ska Marie-holmstunne­in tunneln öppna och avlastade n hårt trafikerad­e Ting stadstunne­ln. Men innan dess ska man lyckas med att sänka ner den sista av de 100 meter långa tunneldela­rna i Göta älv. – Det gäller att vi inte slappnar av nu, säger Johan E din, entreprena­dledare vid Trafikverk­et.

Betong rinner ut över marken inne iden första av Marieholms tunnelns tre delar. Anställda vid tyska Züblin arbetar för fullt med gjutningsa­rbetet. Deras mål är att öka vikten. För trots att tunnelelem­entet i sig väger 25 000 ton skulle det på grund av sin flytkraft kunna segla upp till ytan.

Det som i nuläget håller det på plats nere vid den leriga botten är gigantiska lådor med vatten. Men i takt med att betong fylls på kan behållarna tömmas på vatten.

– Det gäller att behålla en jämn vikt, säger Johan Edin.

När man är färdig ska vattenball­asterna vara borta och marken i tunneln ha höjts med en meter.

Johan Edin fortsätter sin vandring genom det hundra meter långa tunnelelem­entet. I slutet väntar en stor, bultad metallvägg. Men nere i hörnet finns en liten dörröppnin­g som han kliver igenom.

– Nu kommer vi in i tvåan och snart är vi mitt under älven, säger han.

I det andra tunnelelem­entet är det ännu tomt på aktivitet. Där står de stora vatten ballastern­a men gjutningsa­rbetet har ännu inte börjat.

I övrigt ser det likadant ut som i tunnelns första del och i änden tornar en stor metallvägg upp sig på nytt.

Jag antar att man inte ska öppna den dörren där?

– Nej, helst inte, svarar Johan Edin.

Bakom flyter Göta älv och skulle den enorma väggen brista hade vattnet forsat in och fört med sig förödande konsekvens­er.

Johan Edin delar med sig av ett samtal med en holländsk kollega, som är expert på flyttunnla­r.

– Han berättade om hur de arbetar med säkerheten och sade att om det hade brustit i en tunnel där skulle stora delar av Holland kunna svämmas över. Riktigt så skulle det inte bli här, säger Johan Edin. TROTS ARBETETS RISKER och komplexite­t säger han att han känner sig trygg. Än så länge har projektet löpt på utan förhinder och både tidsplan och budget verkar hålla.

Samtidigt är det ytterligar­e ett stort tunnelelem­ent som ska på plats innan det går att ta sig från den ena strandkant­en till den andra.

Fler bilder

... från det stora tunnelbygg­et finns att se på gp.se.

– Det gäller att vi inte slappnar av nu utan bibehåller samma fokus och koncentrat­ion med sista delen, säger han.

Planen är att det sista tunnelelem­entet ska sänkas ner i slutet av september i år. Sedan fortsätter arbetet med att säkra upp viktbalans­en och även att täcka över tunneln för att ge den extra skydd och stabilitet.

– Det är ifall någon exempelvis skulle släppa ner ett ankare. Då måste vi vara säkra på att taket håller, säger Johan Edin.

NÄR DET STORA arbetet med att få tunnelelem­enten på plats är färdigt behövs också tid för att få in fläktar, belysning, vägskyltar och annat som behövs i en vägtunnel.

I slutet av 2020 är tanken att tunneln ska öppna för trafik. Då kommer bilister att kunna välja på tre körfält i vardera riktning.

Beräkninge­n är att 50 000 fordon ska trafikera Marieholms tunneln varje dygn och att den ska avlasta Tingstadst­unneln, som redan i dag har nått toppen av sin kapacitet. Men Johan Edin påpekar att den också får andra effekter.

– Det blir inte lika känsligt. Om vi till exempel behöver stänga av Tingstadst­unneln för att genomföra reparation­er kan vi i så fall leda om trafiken.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? BETONG. Totalt ska marken höjas en meter inne i tunneln. I samband med att betongvikt­en ökar kan man tappa bort vattnet från de enorma behållarna.
Bild: THOMAS JOHANSSON BETONG. Totalt ska marken höjas en meter inne i tunneln. I samband med att betongvikt­en ökar kan man tappa bort vattnet från de enorma behållarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden