Göteborgs-Posten

De är förlorarna bland blivande pensionäre­r

- OLLE LINDSTRÖM

Varje år extra eller kortare, räknat från den traditione­lla pensionsål­dern 65, innebär runt en tusenlapp i månaden i skillnad på pensionen.

Sämst kompensati­onsgrad får de med löner kring 35 000–40 000 i månaden.

Det börjar närma sig för 60-talisterna att tänka på hur mycket pension de får. Portalen Min pension har tittat på hur mycket den generation­en kommer att få i pension, i snitt strax under 60 procent av lönen. – JÄMFÖRT MED 50-talisterna sjunker kompensati­onsgraden någon procentenh­et, säger Kristina Kamp, pensionsek­onom.

Orsaken är längre förväntad livslängd samtidigt som de har börjat sitt arbetsliv senare. Också den nuvarande lågräntemi­ljön gör att avkastning­en på pensionska­pitalet blir lägre än för tidigare generation­er, enligt Kamp. Med kompensati­onsgrad menas förväntad pension i förhålland­e till nuvarande lön.

– Generellt sjunker kompensati­onsgraden för varje generation, säger hon.

Bäst genomsnitt­lig pension kan privatanst­ällda och statligt anställda män räkna med, medan kvinnor och utrikesföd­da har lägre kompensati­onsgrad, vilket hänger ihop med att de har arbetat mer deltid eller jobbat färre år. Lönens storlek spelar också in.

– Det är de som tjänar runt 40 000 kronor i månaden som kan hamna i kläm. DET HÄNGER BLAND annat ihop med att de med lägre löner kan få del av garantipen­sion, och de med högre löner kompensera­s ofta med bättre tjänstepen­sion.

Kalkylerna bygger på att det är färdigjobb­at vid 65. Men som anställd har man rätt att jobba kvar till 67 och högre pensionsål­der diskuteras av politikern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden