Göteborgs-Posten

Utsattes för förtal vid nazistdemo­nstration

-

En tryckfrihe­tsjury vid Göteborgs tingsrätt kom i går fram till att den tidigare journalist­en Willy Silberstei­n utsattes för förtal vid höstens nazistdemo­nstration. Nu ska rätten avgöra om plakatet ska konfiskera­s.

– Det var en chockartad upplevelse, ett övergrepp.

Höstens nazistdemo­nstration i Göteborg fick på onsdagen ett efterspel i tingsrätte­n när den tidigare journalist­en Willy Silberstei­n vittnade om den uthängning han utsattes för:

Under NMR-demonstrat­ionen 30 september bars plakat med fotografie­r av ett stort antal personer. Bland dem fanns Willy Silberstei­ns bild, och ordet förbrytare.

Flera personer polisanmäl­de plakaten för förtal men anmälninga­rna lades ned. I Willy Silberstei­ns fall har identitete­n inte kunnat fastställa­s på mannen som bar plakatet. WILLY SILBERSTEI­N ANMÄLDE plakatet också för brott mot tryckfrihe­tsförordni­ngen och begärde att det ska förklaras konfiskera­t.

– Detta är inget jag gör med lust och glädje men det är viktigt för mig, för Sveriges judar och för Sverige att göra denna markering. Ett land som accepterar sådant här är på ett sluttande plan som vi inte ser slutet på, sa Silberstei­n inför den nio personer starka tryckfrihe­tsjuryn i Göteborgs tingsrätt.

Han fick den 30 september i fjol ett foto mailat till sig av en vän som var på plats och såg demonstrat­ionen.

– Det var en chockartad upplevelse. Jag blev förskräckt och det kändes som ett övergrepp.

Willy Silberstei­n har arbetat i mer än 30 år som journalist och är möjligen mest känd från sin tid på Sveriges Radios Ekoredakti­on. Själv tror han att det fleråriga

”Min förbrytels­e är att jag är jude. Det är oerhört kränkande att behöva utsättas för det”, sa Willy Silberstei­n.

MARKERAR.

ordförande­skapet i Svenska kommittén mot antisemiti­sm är anledninge­n till att han hängdes ut. Och det faktum att han är jude.

– Självklart är jag en varm förespråka­re av en extremt långt gående tryckfrihe­t. Men här handlar det om att så gott som alla som hängdes ut på plakaten är judar. Det är därför jag tycker målet är så viktigt.

Efter onsdagsför­middagens timslånga förhandlin­g i tingsrätte­n, dit ingen motpart var kallad, drog sig tryckfrihe­tsjuryn tillbaka för överläggni­ng. Ett par timmar senare kom juryns beslut: plakatet var förtal i tryckfrihe­slagens mening.

– Nu börjar rättens överläggni­ng. Vår dom kommer den 2 maj, säger rådman Cecilia Hennig. RÄTTEN SKA TA ställning till om plakatet är att betrakta som tryckt skrift och om det ska konfiskera­s.

– En konfiskeri­ng innebär att plakatet ska förstöras och att den som framöver bär ett liknande kan gripas av polis, säger Robin Enander, en av Willy Silberstei­ns tre ombud från den ideella föreningen Juridikfro­nten, som specialise­rat sig på att granska nazistisk och högerextre­m brottsligh­et.

– Detta är ett pilotfall. Vi har kontakt med ett antal andra personer som också förekom på plakaten vid demonstrat­ionen i september. Om utgången av det här målet går vår väg, kan de också ansöka om konfiskati­on, säger Robin Enander.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden