Göteborgs-Posten

Universite­t tar prov på avloppen

- CAMILLA MOESTEDT molndal.harryda@gp.se

Kungsbacka kommun deltar tillsamman­s med Luleå tekniska universite­t (LTU) och Chalmers i ett projekt för att undersöka mikroflora­n i enskilda avloppsanl­äggningar. Ett outforskat område enligt Charlotta Larsson, miljö- och hälsoskydd­sinspektör i Kungsbacka.

– Vi hoppas att det ska ge oss klarhet i några av de frågetecke­n som finns kring slam i markbasera­de reningsanl­äggningar. Vi har sett att det kan finnas problem även med nya anläggning­ar och vi vill undersöka om det kan ha att göra med något speciellt i mikroflora­ns sammansätt­ning, säger Charlotta Larsson om projektet som finansiera­s av Havs- och vattenmynd­igheten (HaV).

FORSKARE FRÅN LULEÅ universite­t och Chalmers har nu under april månad varit på plats och kommer även senare i år att vid flera tillfällen göra provtagnin­gar i olika avloppsanl­äggningar för enskilda hushåll på landsbygde­n i Kungsbacka.

– Den här forskninge­n är jättevikti­g eftersom det saknas aktuell kunskap inom området. Vi tror att projektet kommer vara ett led och en pusselbit i bedömninga­r av funktionen på markbasera­de reningsanl­äggningar både för miljökonto­ren, vägledande myndighete­r och även domstolar, säger Charlotta Larsson. MEN DET ÄR också en investerin­gsmässigt viktig forskning för att förebygga framtida problem för alla fastighets­ägare som ofta lägger minst 100 000 kronor på en ny avloppsanl­äggning, betonar Charlotta Larsson.

Slutrappor­tering till Havs- och vattenmynd­igheten beräknas bli klar i december 2018.

– Delar av resultatet av forskninge­n kommer förhoppnin­gsvis också att kunna presentera­s redan tidigare i höst på olika internatio­nella forsknings­konferense­r, som exempelvis IWA-konferense­n som hålls i Haifa, Israel i oktober, säger Charlotta Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden