Göteborgs-Posten

Se ditt framtida hus med Fredriks ögon

- CAMILLA MOESTEDT molndal.harryda@gp.se

Det låter som science fiction men med hjälp av hologram glasögonen kan du se ditt blivande hus redan innan det är byggt. Fredriks marktjänst i Kärna är först i Sverige med tekniken som även nominerat honom till Årets företagare 2018.

Fredrik Bergström har ännu inte riktigt smällt nyheten om att han som en av fem företagare nominerats till titeln i hemkommune­n Kungälv. Något som Kungälvs-Posten var först att skriva om.

– Jag hade inte en aning när jag blev uppringd och fick beskedet i förra veckan, berättar han. MEN HAN ÄR förstås både stolt och glad och berättar entusiasti­skt om tekniken och glasögonen som gör det möjligt att se det blivande huset och vandra runt i trädgården och titta in genom de olika fönstren för att få en uppfattnin­g om hur allt kommer se ut innan det ens är byggt.

– Men det är inte bara en wowuppleve­lse. Genom att rita upp och göra en digital modell kan man både förebygga problem och ge en exakt offert över vad allt faktiskt kommer att kosta, förklarar Fredrik Bergström.

Rent praktiskt börjar arbetet med att företaget låter en drönare flyga över den tilltänkta tomten där huset ska byggas. Av bilderna görs sedan en tredimensi­onell ritning av tomten där både höjder och markvolyme­r beräknas för att ge en precis bild på var och hur mycket man behöver gräva.

– Ett annat program gör sedan ett hologram av huset och tomten där uppdragsgi­varen med hjälp av glasögonen kan se exakt hur allt kommer att se ut, säger Fredrik Bergström och visar både på datorn och med hjälp av glasögonen hur det fungerar.

Egentligen är det konstigt att inte fler företag jobbar på det här sättet, menar han. – JAG TROR dock att fler kommer att göra det redan om fyra–fem år då marknaden kommer att ställa de kraven. Tekniken finns ju redan och den är egentligen vare sig avancerad eller dyr. Själv har jag lagt ungefär 30 000 kronor på programvar­or och lika mycket på glasögonen som jag köpte på en mässa i USA för ett och ett halvt år sedan och där jag direkt insåg vilka möjlighete­r de gav.

Fler och fler har fått upp ögonen för Fredriks arbete och intresset är stort både från branschorg­anisatione­r och olika företag.

– Jag var nyligen i Stockholm på Stora infradagen och föreläste och är nu inbjuden till Finland för att hålla kurs hos ett företag, säger Fredrik.

3 MAJ FÅR han även svar på om han lyckas knipa titeln som Årets Företagare på Näringsliv­sgalan i Kungälv.

 ?? Bild: CAMILLA MOESTEDT ?? Fredrik Bergström illustrera­r hur man med ett enkelt klick i luften tar sig runt för att titta på sitt framtida hus med hologramgl­asögonen.
Bild: CAMILLA MOESTEDT Fredrik Bergström illustrera­r hur man med ett enkelt klick i luften tar sig runt för att titta på sitt framtida hus med hologramgl­asögonen.
 ?? Bild: CAMILLA MOESTEDT ?? SÅ KAN DET BLI. Fredrik Bergström visar en 3D-skiss över ett planerat bygge.
Bild: CAMILLA MOESTEDT SÅ KAN DET BLI. Fredrik Bergström visar en 3D-skiss över ett planerat bygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden